BIH

ERDOGAN LJUT NA "NYT" Miješate se u unutarnja pitanja Turske!

Oštra reakcija turskog predsjednika

Redakcija

26.5.2015

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan napao je New York Times rekavši kako su „besramni“ i da „trebaju znati gdje im je mjesto“.

„Ko ste vi? Možete li napisati tako nešto protiv vlade SAD-a? Ako bi to uradili, vlada bi odmah uradila ono što je potrebno“, kazao je Erdogan.

Dodao je da se NYT ovim člankom miješa u unutrašnje stvari Turske, piše internet portal Hurriyeta.

„Pojedine medijske grupe pokušavaju održati svoje tutorstvo uz podršku iz određenih zemalja. Novi Ustav i promjena na predsjednički sistem definitivno će zatvoriti put ovim pučistima“, rekao je Erdogan.

Vezana vijest >>> NEW YORK TIMES Popularnost AKP u padu, Erdogan bi mogao napraviti kobnu grešku!

New York Times je u članku pod naslovom „Tamni oblaci nad Turskom“  spomenuo da Erdogan ima dugu historiju zaplašivanja medija, ali da su ove sedmice upaljeni novi alarmi kada su podnesene tužbe protiv urednika dnevnika Huriyet zbog naslova na njihovoj internet stranici.

„Ako mislite da se bojimo braniti svoja prava na slobodu štampe, govora i krizike, koja su garantovana Ustavom, onda trebate znati da ćemo ove slobode braniti bez ikakvog straha“, navodi se u saopćenju Hurriyeta upućenog Erdoganu 19. maja.

Tri dana kasnije članovi Izvršnog odbora Međunarodnog instituta za štampu (IPI) pozvali su na Erdogana i njegove pristaše u AKP-u da „odmah prestanu sa kampanjom i satanizacijom Dogan media grupe i njihovog dnevnika Hurriyet“.

Ovo nije prvi put da Erdogan napadne New York Times. Predhodno se njima bavio u septembru prošle godine kada su objavili priču da je Turska jedan od najvećih izvora boraca takozvane Islamske države.