LIFESTYLE

LAŽ ZAPALILA INTERNET Kubanci pronašli brod nestao prije 90 godina

Internet je još jednom nasjeo na lažnu priču

A.U.

26.5.2015

Na internetskim sajtovima proteklih dana pojavio se članak u kojem se tvrdi da je Kubanska obalna straža pronašla brod koji je nestao u decembru 1925. godine, a ništa ne bi bilo čudno da brod nije pronađen na moru u plovnom stanju.

Prema tim navodima, parobrod SS Cotopaxi nestao je u Bermudskom trouglu, a kada je pronađen, izgledao je kao da je napušten desetljećima.

Članak sadrži fotografije i izjave – sve što se može očekivati u vjerodostojnom članku, a čak citira i potpredsjednika Vijeća ministara Kube Abelardo Colome koji kaže kako se tajna Bermudskog trougla mora riješiti jer nestanci brodova mogu biti loši za ekonomiju te zemlje.

bermuda

Bermudski trougao: Mjesto gdje je nestao veći broj brodova i aviona što je pokrenulo mnoge teorije

Ono što se često dešava sa internetom, desilo se i u ovom slučaju – nikakav brod nije pronađen, a članak je potpuna izmišljotina ukomponovana pojedinim istinitim informacijama.

Naime, tekst je prvobitno objavljen na stranici worldnewsdailyreport.com koja se bavi satiričnim vijestima koje mogu prevariti svakoga ko ne zna o čemu se radi. Naročito su se „upecali“ teoretičari koji smatraju da se u Bermudskom trouglu dešavaju nadnaravne stvari.

SS Cotopaxi jeste nestao 1925. godine u Bermudskom trouglu, kao što je Colome stvarna osoba u političkom životu Kube, ali skoro sve ostale informacije su izmišljene.

Kubanska Obalna straža nikada nije pronašla ovaj brod čija sudbina i dalje ostaje nepoznata, a najvjerovatnije je da je potonuo u burnim vodama Bermudskog trougla. Internetski mediji su još jednom nasjeli na satiru, a nije rijedak slučaj da upravo worldnewsdailyreport.com bude izvor „informacija“.

untitled

Članak sadrži i navodnog eksperta koji čita iz kapetanovog dnevnika pronađenog na brodu

Neki od predhodnih slučajeva kada je ova stranica izazvala pometnju na internetu su članci o otkriću zapisa svjedoka jednog od čuda Isusa Krista, drvosječama koje su posjekle najstarije drvo na svijetu i otkriću prahistorijske ajkule u Pakistanu. 

Što se samog Bermudskog trougla tiče, najvjerovatnije objašnjenje, koje podržavaju i naučnici, je da je veći broj nestanaka brodova i aviona u tom području prijavljen samo iz razloga što se radi o burnim vodama gdje je vrijeme nepredvidivo. Drugi razlog je činjenica da se radi o prometnom području čime je i veća šansa da će baš tu doći do nesreće. Ove tvrdnje podržava i činjenica da u posljednje vrijeme, nakon napretka tehnologije i instrumenata za navigaciju u lošem vremenu, nije dolazilo do nestanaka u Bermudskom trouglu.