DIJASPORA

Ajla Lubić branila boje BiH na Eurosongu u Beču

Uspješni Bosanci i Hercegovci

L. B.

26.5.2015

Ajla Lubić, tridesetšestogodišnja Travničanka ponosno je branila boje BiH kao glavna vizažistkinja na Eurosongu u Beču. Tim koji se sastojao od 40 make up artista i hair stylista iz cijele Evrope, na čelu sa našom Ajlom, svakodnevno je vodio računa o izgledu svih izvođača i ostalih umjetnika (plesača i plesačica) na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Evrope.

S obzirom na to da je poliglota (govori pet jezika) i da je radila dugi niz godina na austrijskoj nacionalnoj televiziji ORF, te da su njenim radom više nego zadovoljni, bilo je i logično da će joj pripasti uloga glavne i odgovorne vizažistice na ovom takmičenju.

Kako kaže Ajla, veliko joj je zadovoljstvo što je izabrana da radi sa umjetnicima iz cijelog svijeta, ali isto tako osjeća veliku odgovornost prema ovome poslu.

img-3444

Ajla je kao i većina naših izbjeglica u Beč došla za vrijeme rata, tačnije 1994. godine sa svojom porodicom. Tada upisuje frizersku srednju školu koju završava odličnim uspjehom i radi kao šminkerica i frizerka sljedećih nekoliko godina. Ljubav prema ovom poslu potvrdila ja na raznim internacionalnim i nacionalnim takmičenjima sa kojih nosi više od 20 diploma kao i nekolilo prvih nagrada i pehara.

Po prirodi vrlo radoznala, ova vrijedna Travničanka se nije zaustavila tu. Upisala je i gimnaziju koju je isto tako završila odličnim uspjehom i time obezbijedila sebi upis na fakultet u Beču. Ajla je 2010. magistrirala na Odsjeku za internacionalni razvoj i time stekla titulu magistrice internacionalnog razvoja. Sve vrijeme dok je studirala, Ajla je i radila a njen uspjeh je nagrađen stipendijom i novčanom nagradom države Austrije.

Ova svestrana Travničanka, koja je i majka jednoipogodišnjeg dječaka, kaže da joj je fakultet otvorio nove životne puteve, jer se uvjek interesovala za političke, socijalno- ekonomske sisteme u svijetu. Interes za strane jezike kao i druge kulture odveo ju je u Nicu (Francuska) gdje je jedno vrijeme studirala na francuskom jeziku.

img-3195

Ajla radi honorarno kao ekonomski i politički savjetnik za jednu privatnu firmu, a osnovala je i nevladinu  organizaciju pod imenom "SADI – Social Inclusion and Anti-Discrimination Institute". U planu ima da pokrene projekte za borbu protiv diskriminacije svake vrste kao i projekte socijalne uključenosti svih diskriminiranih grupa.

Ajla kaže da iza njenog uspjeha stoji pozitivna energija, ljubav prema životu i želja za svakodnevnim učenjem nečega novoga.