LIFESTYLE

VELIKI IZAZOV Ovo je najveća fotografija na svijetu, možete li na njoj pronaći sve lokacije s planinarima te orla u letu?

Obrada nakon koje je nastala konačna slika potrajala je dva mjeseca

(A. Vr)

26.5.2015

Međunarodni tim pod vodstvom talijanskog fotografa Filippa Blenginija objavio je u sklopu projekta In2White divovsku panoramsku fotografiju Mont Blanca 'tešku' vrtoglavih 365 gigapiksela, čime je postala dosad najvećom fotografijom na svijetu.

Zapravo je riječ o 'složencu' od 70.000 slika, koje su Blengini i njegova ekipa krajem prošle godine na visini od 3.500 metara i temperaturama nižim od -10 stepeni Celzijusa snimali tokom dvije sedmice, od čega je na samo snimanje otpalo ukupno 35 sati, kako bi u konačni kadar uspjela stati cijela planina.

Za snimanje su koristili aparate Canon EF 400mm f/2.8 II IS, Canon 70D DSLR i Canon Extender 2X III koji je bio postavljen na posebnom robotskom postolju.

Dobili su čak 46 terabajta materijala, a obrada nakon koje je nastala konačna slika potrajala je dva mjeseca. Telegraph piše da bi fotografija, kada bi je neko isprintao (uz 300 dpi), bila veličine nogometnog igrališta.

Valja napomenuti da ipak postoji i jedna još veća fotografija, snimila ju je NASA, ali Telegraph navodi da je riječ o slici Mjeseca koju je zabilježila svemirska letjelica pa stoga ne ulazi u konkurenciju.

Sliku Mont Blanca moguće je detaljno pretraživati, a poseban je izazov otkriti poziciju jednog orla u letu kao i lokacije nekolicine planinara. Na interaktivnom pregledniku dio detalja moguće je vidjeti uz pomoć alata 'Tour', koji možete pronaći u donjem lijevom uglu fotografije. Fotografiju možete pogledati OVDJE.