BIH

(UŽIVO) KONGRES SDA Osmanović sa 574 glasa zamjenik predsjednika SDA, izabrano i osam potpredsjednika

Delegati birali čelnike stranke

M.Aš/E.T./S.D/A.Du.

26.5.2015

23:30 Izabran je i Sud časti SDA, a čine ga: Šefket Hafizović, Irfan Ajanović, Nezir Pivić, Faruk Mekić, Ljiljana Sakić, Seid Alibegović, Nezir Dedić, Edham Veladžić, Bedrudin Salčinović, Nail Šećkanović i Emela Krvavac.

23:20 Izabran je Nadzorni odbor stranke. Izabrani su: Suljo Hadžić, Alisa Hajdarević, Amira Ornjaković, Dževad Agić i Edis Bajić.

22:50 Sadik Ahmetović, nakon što su pročitani rezultati za potpredsjednike SDA, a prema kojima nije izabran na ovu poziciju, kazao je večeras da prema informacijama koje je dobio bilo dosta problema prilikom rada biračkog odbora.

- Bilo je zapaženih propusta kada je u pitanju samo brojanje na pozicijama za potpredsjednike i članove GO. Vjerujem da će neki kandidati priložiti žalbe. Što se mene tiče ja čestitam svim onima koji su izabrani, ali mislim da u Stranci demokratske akcije moramo nešto promijeniti kada je u pitanju sam Statut jer se ovim glasanjem SDA svela samo na Sarajevo, a ostali dio BiH im donosi samo glasove - kazao je Ahmetović.

22:40  Zvanično je potvrđeno kako je novi zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović koji je dobio 574 glasa, dok je njegov protukandidat Mihnet Okić dobio 134 glasa.

Za nove potpredsjednike stranke izbrani su: Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Asim Sarajlić, Edin Mušić, Šemsudin Dedić, Safet Softić, Mirsad Kukić i Ramić Edin.

21:40 Nezvanično saznajemo da je za zamjenika predsjednika SDA izabran Adil Osmanović koji je osvojio 574 glasa. Mihnet Okić je skupio 134 glasa, dok je bilo devet nevažećih listića.

20:25 Predsjednik GO SDA Halid Genjac kazao je da će rezultati zamjenika predsjednika stranke i osam potpredsjednika biti poznati za sat vremena.

Delegati Kongresa usvojili su i Programsku deklaraciju koja podrazumijeva 12 rezolucija koje su danas razmatrane na Kongresu.

19:20 Adil Osmanović, najizgledniji kandidat za zamjenika predsjednika SDA izjavio je večeras, sat vremena prije objave konačnih rezultata da novo rukovodstvo SDA očekuju novi izazovi, a to je prije svega rješenje političkih nesuglasica među koalicionim parnerima HDZ BiH i DF-a kada je u pitanju Vlada FBiH.

On je ustvrdio da vjeruje da će deklaraciju o 12 rezolucija koji će usvojiti Kongres SDA ipak podržati njihovi koalicioni partneri u vlasti.

18:40 Kako javljaju reporteri "Avaza" sa lica mjesta još uvijek je u toku glasanje za zamjenika predsjednika, osam potpredsjednika, članove Glavnog i Nadzornog odbora i Sud časti SDA. Kako nam je kratko kazao Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA očekuje se da bi rezultati za zamjenika predsjednika, potpredsjednika, članove Nadzornog odbora i Suda časti trebalo biti poznate do 20 sati, dok bi rezultati glasanje za članove GO zvanično mogli biti objavljeni sat kasnije.

18:00 Zamjenika predsjednika SDA delegati biraju između Adila Osmanovića i Mihneta Okića, koji su predloženi za tu funkciju.

Osam potpredsjednika stranke bira se s liste od 14 imena: Šefik Džaferović, Halid Genjac, Safet Softić, Asim Sarajlić, Denis Zvizdić, Edin Ramić, Edin Mušić, Šemsudin Dedić, Ramiz Salkić, Husejin Smajlović, Refik Lendo, Mirsad Kukić, Sadik Ahmetović i Senad Šepić.

Kako je najavljeno, od 18.30 do 19.30 sati predviđen je rad po radnim stolovima, a nastavak plenarne sjednice je predviđen za 20.00 sati. 

17:35 Irfan Ajanaović kazao je za "Avaz" nakon obznanjivanja rezultata da nije očekivao pobjedu, te da "je on glasao za sebe imao bi pet glasova". Ocijenio je da će SDA nakon Kongresa nastaviti sa realizacijom najavljenih rezolucija.

- Stranka demokrastke akcije nije sama. Na državnom nivou participiramo u vlasti kao i na entitetskom nivou. Relaksacijom odnosa unutar zemlje i u regiji dobit ćemo više partnera na putu BiH ka EU - kazao je Ajanović

17:15 Bakir Izetbegović izjavio je na konferenciji za novinare da je počašćen izbornim rezultatom na Kongresu.

- Dobro sam prošao. Utakmica je bila fer i zanimljiva. Ostaje da ono što smo obećali i uradimo - rekao je on.

Na novinarsko pitanje kako komentira govor Mehmedovića u kojem je kazao da je vrijeme za demokratizaciju stranke, Izetbegović je odgovorio da Mehmedović ne bi dobio 20 posto glasova, nego 80 posto da je tačno to što je kazao.

- Mislim da je na momente Mehmedović pretjerao, ali dobro je da imamo stranku gdje se tako šta može kazati - kazao je on.

17:10 Šemsudin Mehmedović je za "Avaz" rekao da prihvata rezultate Kongresa.

- Uprkos jednoj neprincipijelnoj atmosferi, Kongres je rekao svoje. Očekujem da će novo rukovodstvo konačno početi da primjenjuje kongresna dokumenta odnosno ono što je zacrtano u rezolucijama. Što se mene tiče lično sam zadovoljan rezultatom, i pored svih silnih pritisaka i strahova. Niti sam imao koga u ekipi niti sam ikoga lobirao. Ovo je rezultat dobronamjernih i iskrenih članova SDA. Njih je 20 posto na ovom Kongresu ipak bilo - kazao je Mehmedović za "Avaz".

17:00 Uskoro bi trebao početi drugi krug tajnog glasanja na kojem će se birati zamjenik predsjednika stranke, osam potpredsjednika, članovi Glavnog i Nadzornog odbora, te suda časti.

U 20.30 sati očekuje se da bi trebali biti poznati rezultati glasanja.

16:50 Nakon proglašenje pobjede Kongresu se obratio Izetbegović, koji se zahvalio svim delegatima.

 - Ja ću se zaista potruditi da ono što smo ovdje usvojili i obećali to i uradimo. Kad je riječ o izboru zamjenika predsjednika, drago mi je što smo dobili dva kandiata iz RS-a. Mislim da bi trebali u statutu ubuduće definirati da ne mogu predsjednik i zamjenik biti iz istog entiteta. Što se tiče potpredsjednika, ja sam širu listu u izvjesnoj mjeri reducirao na 14 imena. Potrebni su nam ljudi, recimo, poput Šefika Džaferovića koji znaju kako treba raditi. To što neki nisu na listi ne znači da nisu sposobni. Oni su recimo sposobni za neke kantone - kazao je Izetbegović.

On je pročitao svoj prijedlog kandidate za osam potpredsjednika stranke, a to su: 

1. Šefik Džaferović

2. Halid Genjac

3. Safet Softić

4. Asim Sarajlić

5. Denis Zvizdić

6. Edin Ramić

7. Edin Mušić 

8. Šemsudin Dedić

9. Ramiz Salkić

10. Husein Smajlović

11.Refik Lendo

12. Mirsad Kukić

13. Sadik Ahmetović

14. Senad Šepić

16:45 Prema zvanično saopćenim informacijama Bakir Izetbegović je novi predsjednik SDA. On je dobio 590 glasova, Šemsudin Mehmedović dobio je 159 glasova a Irfan Ajanović 4 glasa delegata.

14:15 Nakon što su sva trojica predsjedničkih kandidata iznijeli svoje programe rada, počelo je jednosatno glasanje, koje bi trebalo trajati do 15.15 sati. U periodu poslije toga uslijedit će ručak, a nastavak zasjedanja Kongresa, kada će biti i saopćeni rezultati glasanja, zakazan je u 16:30 sati.

13:55 Izlaganje Izetbegovića potrajalo je nešto duže od 20 minuta, a nakon njega na binu je izašao treći kandidat za predsjednika SDA Šemsudin Mehmedović, koji je prisutnima poručio da je njegov moto "mijenjajmo sebe da bi smo promijenili SDA, pravimo bolju SDA“.

Istakao je da je često u prošlosti bio žrtva konstruiranih i odvratnih spletki i podvala, a nekad su one, kaže, dolazile i iz same stranke.

- Nestala je akcija iz SDA! Stranku vodi uski krug ljudi s ciljem očuvanja svojih privatnih interesa. Izgubili smo i slovo "D" iz naziva stranke. Ne želim vjerovati da se svi mogu uplašiti imenovanjem u nekim preduzećima i upošljavanjem njihovih porodica. Dobili smo opomenu i bjanko povjerenje na prošlim izborima. Implementacije mnogo toga nema, a to znači da smo prevarili birače. Bez promjena bismo uskoro mogli izgubiti i slovo "S", što znači da više nećemo biti ni stranka. Oni koji su nas doveli u tu poziciju s visine prezrivo gledaju i pokušavaju vrbovati mlađe poslušnike. Potrebno je izmijeniti statut kako loše rukvodstvo ne bi moglo napraiviti stanje nedemokratičnosti u stranci - rekao je između ostalog Mehmedović.

13:31 Nakon Ajanovića, na govornicu je izašao glavni kandidat za novog predsjednika SDA Bakir Izetbegović, rekavši da "biti kandidat za predsjednika stranke ispunjava me ponosom“.

- SDA nikada neće imati šefa stranke već će izabrati predsjednika, prvim među jednakima. Počastvovan sam podrškom da budem treći predsjednik SDA. Učinit ću sve da to povjerenje opravdam. Nakon odlaska predsjednika Sulejmana Tihića, trudili smo se da održavamo jedinstvo da postavimo najsposobnije kadrove. Odgovornom politikom smo stabilizirali odnose u zemlji. Negativna propaganda koja je višegodišnjom kampanjom pokušala okriviti SDA za sve što je loše, završila je neslavno i vratila im se kao bumerang. SDA je pobjedila na izborima u 2014. nakon višemjesečnih orkestriranih demonstracija - rekao je, između ostalog, Izetbegović.

Rekao je da su ciljevi stranke danas skoro isti kao oni kod osnivanja SDA. To je borba za ravnopravnost i dostojanstvo Bošnjaka u dobro uređenoj državi. Govorio je o stanju Bošnjaka kroz vijekove.

- Naša vjera i kultura su doživjeli novi procvat nakon decenijama negiranja. Naša omladina je izložena zlima, besposlici, narkomaniji. Naši mladi masovno žele napusiti državu. Evropa će nam dati IPA fondove ali će nam uzeti ono što nam je najdragocjenije u šta smo najviše ulagali. Moramo podići generaciju osviješćenih mladih muškaraca i žena koji znaju gdje pripadaju - kazao je on.

Naglasio je da su dva akutna problema rivalstvo među bošnjačkim liderima koje se pretvorilo u surovi politički i medijski rat.

- Pojedini lideri su postali teret i generator krize umanjujući jedni drugima kredibilitete te šanse da se ubrzano riješavaju problemi. Radit ću na tome da Bošnjaci obustave međusobne sukobe. Potreban nam je prestanak sukoba i unutarbošnjačko povjerenje - poručio je Izetbegović.

Istakao je kako je pitanje vjerske radikalizacije postalo krupno vjersko i sigurnosno pitanje. Bošnaci će, kaže, morati braniti vjeru od radikalnog ekstremizma.

Podsjetio je da događaje koji su za osudu, poput "ono što se desilo hrvatskoj porodici u Konjicu, terorističkog napada u Bugojnu i terorističkog napada na Ambasadu SAD".

13:22 Prvi kandidat za predsjednika SDA Irfan Ajanović započeo je predstavljanje svog programa rada.

On je naveo da su članovi, te simpatizeri SDA pod mudrim vodstvom Alije Izetbegovića dali historijski doprinos odbrani BiH. Odbranu zemlje je, kaže on, vodila isključivo SDA.

- Ne mogu prihvatiti da neko kome su poznati dokumenti i pravci SDA danas kaže da SDA nema konzistentne politike. Ima ih više nego druge partije. Ko god bude predsjednik SDA bit će obavezan sa svim strukturama dosljedno provoditi sve dokumente. Bio ja nakon Kongresa predsjednik ili samo simpatizer, zalagat ću se za slogu unutar stranke - kazao je on.

Podsjetio je na niz poruka prvog predsjednika SDA Alije Izetbegovića.

13:01 Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH, pozdravio je Kongres u ime predsjednika svoje stranke Dragana Čovića. On je istakao važnost saradnje između dvije stranke, te je kazao da je na njima velika odgovornost za funkcioniranje Federacije, te BiH.

Sulejman Ugljanin, predsjednik SDA Sandžaka, rekao je da su Bošnjaci jedini narod na Balkanu koji nije riješio svoj status.

- Sada su pred nama novi izazovi, a to je članstvo u EU i NATO. Raduje me najava poboljšanja srbijansko-bošnjačkih odnosa. To treba da uključi i Bošnjake u Sandžaku, gdje su Bošnjaci autohton narod, a manjinski u Crnoj Gori - kazao je on, pozvavši SDA u BiH na saradnju za rješavanje globalnog nacionalnog bošnjačkog pitanja.

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović, komentirajući ustavne reforme koje zagovara SDA, kazao je na konferenciji za novinare da "nema potrebe za ustavnim reformama mimo onoga što je definirala presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu".

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž pozvao je na saradnju među strankama radi obezbjeđenja evropske perspektive BiH.

Nakon nakon obraćanja delegatima Raguž je doživio malu nezgodu. Naime, on se silazeći niz stepenice sa govornice spotaknuo i pao.

Sekretar za međunarodna pitanja HDZ-a Hrvatske Miro Kovač poručio je da BiH na putu u EU nema boljeg saveznika od hrvatskog naroda i Hrvatske. Naglasio je i da će ravnopravan hrvatski narod u BiH biti fantastičan motor za evropske intergracije.

11:58 Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević iznio je ciljeve SDA u oblasti boračko-invalidske zaštite.

- Radit ćemo kontuinuiranom vršenju upravnog i finansijskog inspekcijskog nadzora nad izvršenjem propisa kojima su osigurana prava boračke populacije – kazao je on.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH iznio je ciljeve SDA u oblasti euroatlantskih intergracija.

S tim u vezi rekao je da je jedan od osnovnih ciljeva očuvanje sigurnosti i stabilnog ekonomskog razvoja u BiH, kroz uključivanja u evropske tokove.

Istakao je da je jedan od ciljeva i jačanje partnerstva sa EU i SAD i unapređenje saradnje sa susjednim državama na načelima ravnopravnosti, te etabliranje bh. ekonomske diplomatije u cilju unapređenja imidža BiH.

11:39 Generalni sekretar SDA Amir Zukić održao je kratku konferenciju za novinare na kojoj je rekao da se na Kongresu usvaja 12 rezolucija koje su osnovni dokumenta „koji će dati jasne naznake i putokaz kadrovima SDA da ostvare politike u vlasti gdje obnašaju svoje funkcije“

- Kod razgovora kod formrianja vlasti te smo dokumente ponudili kolegama s kojima obnašamo vlasti . Trudit ćemo im objasniti da su ovi dokumenti neophodni kako bi se u ovoj zemlji živjelo bolje. SDA zagovara cjelovitu ustavnu reformu da bi država bila efikasnija – kazao je on.

11:28 Šefik Džaferović govorio je o ustavnoj reformi za koju se zalaže SDA. Između ostalog, rekao je da će se SDA zalagati da se usvoji novi Ustav, koji bi definirao Republiku Bosnu i Hercegovinu, sa tri nivoa vlasti, od toga bi regionalni nivo vlasti činilo pet ili više multietničkih regiona, a lokalne bi činile općine i gradove.

Pri tome bi, kaže, trebalo ispoštovati procedure propisane članom 10. Ustava BiH, a "pitanje ustavnih promjena je pitanje o kojem se treba raspravaljti u BiH i razlika između našeg prijedloga i nekih drugih partija je u tome što mi predlažemo jeste dozvoljeno Dejtonskim sporazumom i očekujemo da ovo svi podrže".

11:25 Kongresu se obratio i Fadil Novalić, premijer FBiH, koji je izložio osnovne ciljeve ekonomske politike SDA.

On je, između ostalog, istakao da će SDA podržati sklapanje kreditnog aranžmana s međunarodnim finansijskim institucijama.

Povećanje akciza na naftu i naftnih derivata, povećanje PDV-a, kaže, nije opcija.  Dodao je da se SDA zalaže za fleksibilniji zakon o radu i vremenski ograničene kolektivne ugovore.

11:22 Govoreći o radikalizmu i ekstremizmu, Izetbegović je rekao: "Podržavamo poziv Islamske zajednice BIH vjernicima da slijede tradiocionalno učenje islama i da odbiju nasilje i zločine u ime vjere".

U vezi sa Srebrenicom rekao je da će se SDA zalagati da dobije specijalni status.

- Ostvarit ćemo saradnju sa drugim političkim stranakma s kojima je moguće postići dogovor, kojima je interes država BiH, te koji se zalažu za EU i NATO - kazao je Izetbegović.

11:18 Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović obratio se Kongresu, kazavši, između ostalog, da je "dug spisak onih koji su olako obećavali i kratko trajali na bh. političkoj sceni, a posao se sada vratio onima koji znaju i rješavati probleme“.

- SDA je prepoznatljivia po ispravnoj poziciji i zato je ponovo najjača i najutjecjanija politička snaga u BiH. SDA je ovakav uspjeh postigla zahvaljujući jedinstvu i pravovremenom reagiranju na izazove - kazao je on.

Osvrnuo se i na rezultate izbora u 2010. godini, kazavši da je tada SDP bio pobjednik, i tek je nakon 15 mjeseca formirao vlast. Podsjetio je na izbacivanje ministara SDA iz državne vlasti, dodavši da "nismo dopustili da se ministri SDA izbace iz federalnih vlasti kazavši da bi time došlo do stagnacije u vlasti".

- SDA se snažno angažirala protiv radikallizacije. Zahvaljujući SDA došlo je do implementiranja azerbejdžanskog kredita od 40 miliona eura u Doboju, zatim dva turska kredita od 150 miliona eura, te kredit za hotel "Ruža" u Mostaru - kazao je između ostalog Izetbegović.

Istakao je da je nakon paljevine zgrade Predsjedništva BiH SDA djelovala smireno i dogovorno. 

Govorio je i o periodu poplava, kazavši da je "SDA iskoristila prijateljske veze diljem svijeta kako bi pomoć došla poplavljenim područjima, bez toga bi stanje bilo daleko gore".

Istakao je da SDA je na Općim izborima 2014. zabilježila pobjedu kakvu nije imala od 2002. godine.

Naveo je i da Vijeće ministara BiH, predvođeno SDA, trenutno funkcionira dobro, a da "na federalnom nivou ima problema zbog partnera koji dolaze s desnice i ljevice".

10:50 Među gostima Kongresa su predstavnici političkih stranaka: Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH, Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a, Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik NSRzB-a, Borislav Borenović, potpredsjednik PDP-a, Emir Suljagić, Predrag Kovač (SDS), Damir Mašić, član Predsjedništva SDP-a, Munib Jusufović, generalni sekretar SBB-a, Sulejman Ugljanin, predsjednik SDA Sandžaka.

Gosti su i ambasadori Kuvajta, Mađarske, Palestine, Rusije, Saudijske Arabije i Irana. Kao lični gost Bakira Izetbegovića naveden je Muzafer Čilek.

10:34 Safet Kešo, predsjednik Verifikacione komisije, konstatirao je da na Kongresu od 794 delegata prisustvuje njih 703, te da su ispunjeni svi uslovi za održavanje Kongresa.

10:18 Kongres SDA upravo je počeo obraćanjem aktuelnog zamjenika predsjednika stranke Bakira Izetbegovića, jednog od trojice kandidata za novog čelnika SDA.

Izetbegović je novinarima uoči početka Kongresa kratko izjavio da očekuje ubjedljivu pobjedu.

10:15 Kako javljaju reporteri "Dnevnog avaza" s lica mjesta, Kongres još uvijek nije počeo, jer u "Zetru" i dalje pristižu delegati i brojni gosti.

Na Kongresu će osim predsjednika i zamjenika predsjednika stranke, biti birano i osam potpredsjednika, te 85 članova Glavnog odbora.

Inače, delegati, ukupno njih 794, glasaju tajno, a glasanje će se odvijati u dva odvojena kruga.

Kako nam je ranije pojasnio predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac, prvo će delegati birati predsjednika SDA.

- Nakon što bude izabran predsjednik, počinje drugi krug glasanja, u kojem se biraju zamjenik, osam potpredsjednika, te članovi Glavnog i Nadzornog odbora. U drugom krugu glasanje je pet listića te ukupno pet kutija, u koje će listići biti ubacivani - pojasnio nam je Genjac.

Glasački listići sa potpisom izborne komisije dovezeni su u "Zetru" nekoliko sati pred početak Kongresa, a glasanje će se odvijati u posebnoj prostoriji u kojoj se nalaze staklene kutije.

9:38 Delegati polako pristižu u Zetru, gdje bi Kongres SDA trebao početi u 10 sati.

9:11 Šesti kongres Stranke demokratske akcije (SDA), na kojem će biti biran novi predsjednik Stranke, zamjenik predsjednika i potpredsjednici, bit će održan danas.

Glavni odbor SDA usvojio je konačne liste kandidata za organe Stranke koji će biti birani na Kongresu.

Kandidati za stranačkog predsjednika su dosadašnji zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, te Irfan Ajanović i Šemsudin Mehmedović, a za zamjenika predsjednika predloženi su Adil Osmanović i Mihnet Okić.

Za potpredsjednike Stranke predloženi su: Asim Sarajlić, Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Sadik Ahmetović, Ramiz Salkić, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Mirsad Kukić, Melika Mahmutbegović, Salko Sokolović, Husejin Smajlović, Edin Mušić, Sejad Delić, Halid Genjac, Senad Bratić, Nermin Mandra, Edin Ramić, Senad Šepić, Alija Budnjo i Semir Efendić.

Usvojene su liste kandidata za Glavni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti SDA koji će se, također, birati na 6. kongresu SDA.

Glavni odbor Stranke usvojio je Prijedlog Programske deklaracije i kongresnih dokumenata koji će biti razmatrani na predstojećem kongresu Stranke.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac izjavio je da bi kongresu trebala prisustvovati 794 delegata, koji su izabrani na područjima kantonalnih, regionalnih odbora, među članstvom u inostranstvu, u Asocijaciji žena, u Asocijaciji mladih...

- Očekujemo dolazak svih delegata, a prijavljeno je i više od 1.500 gostiju - kazao je Genjac.