GLOBUS

Američki borbeni avioni dopratili avion Air Francea u New York nakon sigurnosne prijetnje

Anonimna prijetnja

Fena

25.5.2015

Dva borbena aviona F-15 američkog zrakoplovstva dopratila su u ponedjeljak na aerodrom John F. Kennedy u New Yorku avion francuske kompanije Air France nakon anonimne prijetnje, saopćila je američka vojska.

- Avion na letu broj 22 s pariskog aerodroma Charles de Gaulle sigurno je sletio na aerodrom u New Yorku - saopćio je zvaničnik aerodroma, prenosi agencija Reuters. 

- Dva borbena aviona F-15 američkog zrakoplovstva pokrenuta su kao mjera predostrožnosti da nadziru avion pri povratku u New York - saopćila je Richlyn Ivey glasnogovornica Sjevernoameričke komande protuzračne odbrane i Američke sjeverne komande. 

Anonimni prijeteći poziv upućen je stanici državne policije Marylanda u ponedjeljak ujutru po lokalnom vremenu, saopćila je policija. 

 - Anonimna osoba uputila je prijetnju bombaškim napadom na komercijalni avion - navodi u saopćenju državne policije Marylanda. 

Pozivajući se na neimenovanog visokog američkog zvaničnika, ABC News je javio da je osoba koja je uputila poziv navela prijetnju hemijskim oružjem u avionu. 

ABC je javio da je avion prebačen na sigurno područje kako bi bio pretražen i da nikakvo oružje nije pronađeno. 

Nikakav komentar nije objavio FBI, koji provodi istragu incidenta. 

Air France također nije bio dostupan radi komentara.