GLOBUS

Ukrajinski agenti izvršili pretres filijale UniCredit banke u okviru antiterorističke istrage

Posebno zainteresirani za jednu osobu

Autor:Fena

25.5.2015

Ukrajinski sigurnosni agenti u ponedjeljak su zaplijenili dokumente iz kijevske filijale italijanske UniCredit banke u okviru antiterorističke istrage povezane s pojedincima koji imaju bankovne račune u tom evropskom bankarskom gigantu. 

Glasnogovornica Ukrajinske službe sigurnosti (SBU) izjavila je agenciji Interfax da su iznenadne inspekcije izvedene "s namjerom sprečavanja eventualnih operacija u cilju finansiranja terorističkih organizacija" na separatističkom istoku zemlje. 

Ukrajina naziva svoj 13-mjesečni rat s proruskim pobunjenicima kao "antiterorističku operaciju" i zabranjuje finansijske ili druge veze sa čelnicima ili terenskim zapovjednicima samoproklamovanih "narodnih republika" Lugansk i Donjeck .

Glasnogovornica SBU Olena Gitljanska naglasila je da ukrajinske vlasti nemaju nikakvih problema s UniCredit bankom. Ukrajinsko predstavništvo Unicredit banke požalilo se, međutim, da banka blisko sarađuje sa službom sigurnosti i da ne vidi nikakvog razloga zašto agenti prekidaju njen rad tokom dana. 

- Banka je pružila sve tražene informacije, sarađajući s istražiteljima do najsitnijih detalja - navodi u saopćenju glasnogovornica banke. 

- Agenti SBU odlučili su, ipak, da blokiraju djelatnost naše filijale i ograniče kretanje osoblja - dodaje se u saopćenju. 

Kijevska TV stanica 112 javila je da je SBU bila posebno zainteresirana za jednu osobu koja je otvorila tri računa u banci.

Ukrajinsko predstavništvo UniCredit banke osnovano je 1997. godine i trenutno je jedna od najvećih finansijskih institucija u bivšoj sovjetskoj državi.