GLOBUS

Ukupno 28 militanata Islamske države ubijeno u zračnim udarima

U iračkoj pokrajini Anbar

Fena

25.5.2015

 

Ukupno 28 militanata Islamske države ubijeno je u ponedjeljak u zračnim udarima koalicije pod američkim vodstvom i u sukobima s iračkim snagama sigurnosti u pokrajini Anbar, saopćio je izvor iz pokrajinske službe sigurnosti.  

Najmanje 20 militanata je ubijeno i na desetine ranjeno kada su avioni međunarodne koalicije bombardovali tvornicu oružja pod upravom Islamske države u pokrajinskoj prijestonici Ramadiju, 110 kilometara zapadno od Bagdada, saopćio je izvor za agenciju Xinhua pod uslovom da ostane anoniman. 

Pored toga, petorica ekstremista je ubijeno u borbama u gradu Garma, koji su osvojili militanti, između vladinih snaga i njihovih saveznika iz šiitskih milicija s pripadnicima Islamske države, saopćio je izvor. 

Još trojica militanata Islamske države su poginula i trojica ranjena u artiljerijskom napadu iračke vojske na centar za mlade koji su koristili kao bazu militanti u centru Faludže, još jednog grada pod kontrolom Islamske države. 

Islamska država zauzela je veći dio pokrajine Anbar i pokušala da napreduje prema Bagdadu tokom proteklih nekoliko mjeseci, ali su je odvratile snage sigurnosti i savezničke šiitske i sunitske milicije, poznate kao Hashd Shaabi, ili Narodna mobilizacija. 

Sigurnosna situacija u Iraku drastično se pogoršala od juna 2014. godine, kada su izbile krvave borbe između iračkih snaga sigurnosti i Islamske države.