BIH

U Zavidovićima obilježen Svjetski dan plućne hipertenzije

Mladost "disala za oboljele"

D. PAŠALIĆ

25.5.2015

Svjetski dan plućne hipertenzije, tokom cijelog maja mjeseca u cijelom svijetu održavaju se razne manifestacije posvećene obilježavanju ovog značajnog sa ciljem podizanja svijesti o ovoj teškoj, rijetkoj i neizlječivoj bolesti.

Udruženje građana oboljelih od plućne hipertenzije „DAH“ – u Bosni i Hercegovini su u saradnji sa JU Gimnazija „Rizah Odžečkić“ Zavidovići tim povodom danas organizovali edukativno-sportski susret učenika ove škole, kao i članova i aktivista ovog udruženja.

- Moramo istaći da je Alen Skejić, direktor zavidovićke Gimnazije, vrlo rado pristao na ovu saradnju, budući da smo mu skrenuli pažnju na činjenicu da je rano otkrivanje plućne hipertenzije ključno u tretmanu i nastavku liječenja oboljelih, te mu se ovom prilikom zahvaljujemo na susretljivosti, - kazala je za „Avazov“ portal Sabina Hodžić, aktiviskinja Udruženja „DAH“

2

Poznato je koliko je važna rana dijagnostika za bilo koje oboljenje, stoga je Udruženje oboljelih od plućne hipertenzije „DAH“ - u Bosni i Hercegovini odlučilo da svjetski dan ovog oboljenja provede upravo među mladima zavidovićke Gimnazije.

-  Bilo je veoma zanimljivo, prisustvovali smo časovima tjelesnog odgoja gdje su članovi i aktivisti Udruženja „DAH“ ukratko objasnili o kakvom oboljenju se radi, a učenici su postavljali pitanja. Potom su se uključili u obilježavanje svjetskog dana oboljelih od plućne hipertenzije, a upriličen je i šestominutni test hodanja, mjerenje saturacije oksimetrom, puhali smo balone, disali na slamku. Sve navedeno bila je simbolična manifestacija simptoma ove bolesti - kazala je Vera Hodžić, osnivač Udruženja „DAH“ i jedna od rijetko oboljelih od plućne hipertenzije u našoj zemlji.

Saznajemo da su u obilježavanje WPHD 2015., Svjetskog dan plućne hipertenzije, a posebno  CTEPH – hronične tromboembolične plućne hipertenzije, uključene sve zemlje svijeta, te da se obilježavanje tradicionalno ponavlja svake godine tokom maja mjeseca. Uglavnom je riječ o sportskim aktivnostima budući da one predstavljaju simboličnu podršku oboljelima koji se brzo zamaraju, imaju kratak dah, vrtoglavice, otežano se kreću, pogotovo na uzbrdicama i uz stepenice, imaju modre usne, kao i manjak kisika u krvi.

3