BIH

CRNADAK Trebinje će biti 21. grad u Evropi koji će dobiti zastavu najperspektivnijeg poslovnog okruženja

Ministar vanjskih poslova BiH

Autor:P. M.

25.5.2015

Lobiranje za podršku međunarodnih institucija razvojnim projektima koji dolaze iz Trebinja te pomoć kod predstavljanja Trebinja i Hercegovine u svijetu kao povoljnog poslovnog okruženja bili su tema razgovora Ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka i i gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića dans u Trebinju.

Prema riječima gradonačelnika Vučurevića ministar Crnadak dao je punu podršku trebinjskim inicijativama.

- Ja kao gradonačelnik ću prvog jula u Montreu preuzeti prelaznu zastavu kao lokalna zajednica sa najperspektivnijim poslovnim okruženjem. Trebinje će biti 21. grad u Evropi koji će dobiti tu zastavu - rekao je Vučurević i dodao da su u lokalnoj zajednici prihvatili ponudu ministra da u Strazburu u septembru mjesecu Trebinje bude predstavljeno kao jedna od sredina sa perspektivnim okruženjem.

- Ministarstvo vanjskih poslova će nam pomoći  da se Trebinje prezentuje i omogućiti na štand i prostor, gdje ćemo mi bez naših direktnih troškova izvršiti prezentaciju Trebinja na najvišem nivou - rekao je Vučurević.

Govoreći o odnosima Trebinja i Dubrovnika, nezaobilaznoj temi svih diplomatskih razgovora, ministar Crnadak je naveo da je  ovo ministarstvo već preduzelo određene korake u razgovorima sa šefom Hrvatske diplomatije Vesnom Pusić.

- Mi ćemo zaista pokušati da zajednički na tome radimo. Ja ću komunikaciju da držim otvorenu i sa kolegicom Pusić na ovom. Ideja je da se što više kreću svi ljudi i robe i ideje. Trebinje kao grad koji je potpuno otvoren, i koji  treba da iskoristi sve ove pogodnosti za veliki broj turista koji dolaze u Dubrovnik. Mislim da će imati jednu veliku korist od jednog ovakvog otvaranja, a i bez obzira na tu jednu konkretnu stvar o kojoj možemo govoriti mislim da je dobro, jer se radi o jednom trendu koji je opšte prisutan, trendu dobre saradnje komšija, jednog povezivanja širenja, jednog  duha tolerancije i međusobnog uvažavanja. Zato mislim da je to jedna dobra stvar koja će biti od koristi i jednoj i drugoj strani. U skladu sa tim mi smo razgovarali oko mogućnosti da lokalne zajednice uzmu učešća u jednom broju događaja koji prate presjedavanje BiH savjetom Evrope - rekao je Crnadak i dodao da je dogovoreno da Grad Trebinje bude predstavljen tokom zasjedanja tzv. Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Savjeta Evrope.

- Vjerovatno će to biti pod nekim radnim nazivom ”Dani Trebinja u Strazburu” gdje će moći da urade određenu prezentaciju svojih turističkih i svih drugih privrednih kapaciteta - istakao je Crnadak.  

.