SPORT

Bitka za Rim

ITALIJA Večeras okršaj velikih rivala iz Vječnog grada

M. T.

25.5.2015

Da nema fenomenalnog Juventusa, to bi bio derbi koji bi mogao odlučiti prvaka Italije, ali večerašnji okršaj između rimskih rivala Rome i Lacija svakako će biti vatren.

Vatren je, naravno, uvijek, bez obzira na to ko je na kojem mjestu tabele, ali činjenica je da bi ishod susreta mogao odlučiti o tome ko će na kraju osvojiti drugo mjesto i zagarantirano mjesto u grupnoj fazi Lige prvaka.

Veliki ulog

A onaj drugi morat će podnijeti rizik kvalifikacija. Roma jedan od najtemperamentnijih gradskih derbija svijeta dočekuje s bodom prednosti nad sebi najmržim rivalom. Zato će, ako pobijedi, posljednje kolo dočekati bez ikakvih bojazni.

Svakako, s našeg aspekta, najzanimljivije je to što će se ponovo na suprotnim stranama sresti Miralem Pjanić i Senad Lulić, van terena veliki prijatelji, a na njemu veliki rivali i protivnici.

lulic-11

Lulić: Strijelac gola iz finala Kupa Italije

Pjanić je do sada, od dolaska u Rim, od 19 golova, postigao jedan Laciju, 2012. godine u porazu od 2:3, ali je ona jedina lopta koju je Lulić u dresu "Nebeskoplavih" smjestio u mrežu Rima, imala mnogo veći značaj.

Ljubimac navijača

Tog 26. maja 2013. godine gol našeg fudbalera riješio je finale Kupa Italije, donio Laciju trofej, a njemu besmrtnost u očima navijača.

Kada je riječ o ostalim našim reprezentativcima, Ervin Zukanović bio je u startnoj postavi Kjeva u susretu protiv Atalante (1:1), a Milan Đurić je u duelu svoje Čezene i Kaljarija (0:1) ušao u 62. minuti.