BIH

ALARMANTNO Ko je kriv za 65 zapaljenih auta!

U Sarajevu nova paljevina, za 12 mjeseci rasvijetljeno tek desetak slučajeva

Autor:Dž. BULBUL

26.5.2015

Da namjerne paljevine vozila u Sarajevu sve učestalija pojava, dokaz je i najnoviji slučaj koji se desio u subotu u ulici Kenana Demirovića do broja 23, gdje je oko 1.50 sati gorio parkirani Golf A6 (A04-E-208), vlasništvo G. N. iz Sarajeva. Povrijeđenih osoba nije bilo. Uviđajem je konstatirano da je nepoznata osoba vozilo polila zapaljivom tečnošću i zapalila. Izgorjeli Golf je 14. zapaljeno vozilo u maju!

Pasivan stav

Kada su u pitanju namjerne paljevine automobila, šokira podatak da je u Sarajevu od 1. juna prošle do 23. maja ove godine ukupno zapaljeno 65 vozila.

auto-vogosca

Vogošća: Potpuno izgorio Passat

Paljevine vozila učestale su od početka ove godine. Tako su u prva četiri mjeseca, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, ukupno zapaljena 33 vozila. Tačnije, u januaru je zapaljeno 19 automobila, u februaru tri, u martu pet te u aprilu šest motornih vozila.

sahinovic-vozilo1

Naselje Mošćanica: Izgorjela tri vozila

Od ukupnog broja počinjenih krivičnih djela paljevina vozila do sada je rasvijetljeno devet te su izvještaji o počinjenim krivičnim djelima dostavljeni Tužilaštvu KS. Česte paljevine automobila, koje usto još ne rezultiraju konkretnim policijskim potezima, iz dana u dan uznemiruju građane.

cosic-vahid

Ćosić: Okrivio vlasnike vozila

I pored svega toga, MUP KS sigurnosnu situaciju ne smatra zabrinjavajućom te, umjesto rasvjetljavanja slučajeva namjerne paljevine, komesar MUP-a KS Vahid Ćosić optužuje vlasnike vozila zbog nesaradnje.   

aljosa-campara

Čampara: Situacija na terenu ga demantira

Ovakav pasivan stav zauzeo je i Aljoša Čampara, novi ministar policije u Federaciji BiH, inače istaknuti član tvrdolinijaškog porodičnog klana Čampara, koji drži ključne pozicije unutar sigurnosnog aparata u BiH. Prema njegovom mišljenju, stanje sigurnosti je zadovoljavajuće iako je broj namjerno zapaljenih vozila alarmantan.

 

Doduše, neka su vozila izgorjela jer su bila parkirana u blizini namjerno zapaljenih. S druge strane, na nekim vozilima došlo je do samozapaljenja. No, takvi slučajevi su zaista rijetki.

sahinovic

Šahinovićevo treće vozilo

Nedavno su se pojavile špekulacije da postoje osobe koje vozila pale za određenu novčanu naknadu. Međutim, portparol sarajevske policije Irfan Nefić nije mogao ni potvrditi niti demantirati ovakve navode.

Razni motivi

Izjavio je samo da su u svakom pojedinačnom slučaju koji je rasvijetljen došli do konkretnog izvršioca i motiva. Tako se motivi razlikuju od slučaja do slučaja - nerazjašnjeni računi, sukobi, prijetnje...

ford-hiseta-100

Zapaljen Ford na Marindvoru

Kako god, vlasnici na kraju ostaju bez svog četverotočkaša jer redovna osiguranja ne posjeduju klauzulu koja se odnosi na naknadu štete ukoliko dođe do požara na vozilu, naročito ako je podmetnut. Samo vlasnici vozila koja su kasko osigurana imaju pravo na naknadu štete, tako da je svi ostali moraju sami namiriti.

 

Korajlić: Važno je otkriti motiv

Posljednji slučaj namjerne paljevine u Sarajevu bio je dovoljan razlog da zatražimo komentar od Nedžada Korajlića, dekana Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu. On je kategoričan da je vrijeme za promjene.

nedzad-korajlic

Korajlić: Građani strahuju za svoju imovinu

- Kod namjernih paljevina izuzetno je važno saznati motiv jer je to jedini način da se uđe u trag izvršiocu. Nekada vlasnici sami zapale vozilo radi koristi, nekada se radi o osveti, a nekada se građani namjerno uznemiravaju. Ovakva situacija stvara osjećaj nesigurnosti i definitivno zavređuje pažnju. Građani strahuju za vlastitu sigurnost, ali i svoju imovinu. Ni Kantonalni ni Federalni MUP ne mogu biti imuni na ovo. S druge strane, svi polete da optuže policiju. Ne može ni policija sama riješiti sve. U rješenjima moraju učestvovati i građani te druge službe, kantonalne, federalne skupštine te mnogi drugi. Tužilaštvo, policija i sudovi samo prebacuju krivicu jedni na druge. Kako god, promjene su neizbježne - rekao je dekan Korajlić.