CRNA HRONIKA

KUPRES Teška krađa metalnih konstrukcija

Na magistralnom putu M-16 u mjestu

Autor:A. K.

25.5.2015

Pripadnici Policijske stanice Kupres su u subotu, 23. maja 2015. godine radom na terenu oko 15:30 sati na magistralnom putu M-16 u mjestu Viline kuće, zaustavili teretno vozilo Mercedes kojim je upravljao E. T. rođen (29) iz Bugojna, a u vozilu su se još nalazili, N.T (29) i F.V. (40).

Kako je navedeno u informaciji MUP-a K.10, navedeni su kamionom prevozili željezne metalne rafe i konstrukcije koje su vlasništvo "Plazenica Prometa" Kupres.

Nakon dovođenja u Policijsku stanicu Kupres navedeni su lišeni slobode nakon čega je nad istima provedena kriminalistička obrada tokom koje se došlo do saznanja da su metalne konstrukcije otuđene iz preduzeća "Plazenica Promet",  39 komada metanih konstrukcija džine 4,80 m, širine 1,05 m po komadu sveukupne težine 2.830 kg.

Također, pred sjedištem preduzeća "Firmplast" Kupres čije je vlasnik F. I. nalazilo se još 22  komada istih konstrukcija i dimenzija koje su također pripremljene za prodaju, kao i 140 komada nosivih metalnih stubova dužine 2 m i širine 15 cm, kao i 30 komada držača manjih dimenzija koje su uskladištene u krugu istog preduzeća.

Svi navedeni predmeti su oduzeti uz izdatu potvrdu o privremeno oduzetim predmetima.

Nakon završene kriminalističke obrade nadležnom Kantonalnom tužilaštvu u Livnu  je dostavljen izvještaj o počinjenom KD-u , protiv F.I. (40), E.T. (29) i N.T. (29), zbog postojanja osnova sumnje da su počnili krivično djelo teška krađa iz članka 281. stvak 1. KZ F BiH.