BIH

TUZLA Još najmanje četvorica policajaca pod istragom

„Avaz“ saznaje Nakon hapšenja pripadnika MUP-a TK

A. H.

26.5.2015

U vrijeme dok četvorica pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona, osumnjičenih za niz krivičnih djela, dane provode u pritvoru, u Tuzli se, saznajemo, vodi opsežna istraga nad još jednim brojem uposlenika MUP-a.

Izvori bliski istrazi tvrde da je u nezakonitosti koje se stavljaju na teret uhapšenom načelniku uniformirane policije Samiru Aljukiću uvučen veći broj potčinjenih mu policajaca te da je pitanje dana kada će uslijediti nova hapšenja. 

- Sudeći po dokazima, većina njih je radila po naredbi načelnika. Dokumenti koji su nađeni kod Aljukića prilikom pretresa govore da je teško zloupotrijebio položaj. Pronađeni su razni službeni dokumenti koji se nikad ne bi smjeli naći u privatnoj kući bilo kojeg policijskog dužnosnika. Riječ je o sakrivenim prijavama, depešama... Istraga će pokazati čemu je služilo sklanjanje ovih dokumenata - navodi naš sagovornik pod uvjetom anonimnosti.

Naš izvor tvrdi da su još najmanje četvorica policajaca pod istragom te da bi se istraga mogla proširiti i na jedan broj rukovodnih radnika MUP-a TK.

- Bit će najgore ako se kola slome na policajcima koji su, možda, nekad čašćeni porcijom ćevapa ili tanjirom čorbe, a izvuku se oni koji su i sebi i svojoj djeci pokupovali stanove po Tuzli i Sarajevu, koji voze skupe aute i žive na visokoj nozi, a sve to od 1.500 KM plaće. Sada na vidjelo izlaze i bogate napojnice davane prilikom zapošljavanja u MUP. Mislim da ima dovoljno kredibilnih svjedoka koji će progovoriti o svemu - ističe naš sagovornik