BIH

Političari "crnim zvijerima" krstare očajnim cestama

ISTRAŽUJEMO Vozni park političkih funkcionera, gramzivost ili potreba

E. Trako

26.5.2015

Vozni park bh. političara godinama je trn u oku građanima koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Nerijetko se na raznim javnim raspravama, u medijima, problematizira pitanje voznog parka, odnosno automobila koji funkcionerima pripadaju prema službenoj dužnosti. 

Dok država grca u dugovima i ekonomski spas traži u kreditima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), političari, na taj način nerijetko izazivajući gnjev građana, koriste skupocjene automobile - Audi, Passat, Mercedes i s pratnjom krstare očajnim bh. cestama.

Dodatna oprema

Tako je za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića mjesecima traženo adekvatno vozilo te mu je nabavljen novi Audi A8, vrijedan 213.000 KM. Ovaj superluksuzni automobil ima panoramski stakleni krovni otvor, kao i najskuplji mogući navigacijski i medija servis. Tu su još i potpora za noge na zadnjim sjedištima te masažeri u svakom sjedištu. Naravno, u Audiju se nalazi i TV prijemnik.

Ostala dva člana predsjedništva Dragan Čović i Mladen Ivanić, također, koriste limuzine - Audi. Iako smo pres-službu Predsjedništva upitali koje aute koriste članovi Predsjedništva, nismo dobili zvanične informacije o tipu odnosno cijeni limuzina koje koriste Ivanić i Čović.     

Iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH kazali su nam da kabinet predsjedavajućeg Denisa Zvizdića (SDA) ima na raspolaganju tri automobila - Passat, Phaeton i terenac Touareg. Generalni sekretarijat ima pet automobila - Polo, dva Passata, Citroen i Proton. 

screenshot-2

Kada je u pitanju Vlada FBiH, na naš upit koja vozila koriste premijer Fadil Novalić (SDA) i ministri, rečeno nam je da je sve što se tiče nabavki rađeno prema Uredbi o uvjetima, načinu korištenja i nabavci službenih putničkih automobila u organima uprave FBiH.

- Tom uredbom su propisane kako kategorije korisnika tako i klase vozila, naravno, i cjenovne klase, kao i način upotrebe i nabave - rečeno je iz Vlade FBiH. 

Odgovorili su nam da je Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH na osnovu odluka Vlade izvršila nabavku i dodijelila na korištenje uredu Predsjednika FBiH Audi A6 3.0 TDI Q, a uredu potpredsjednika iz reda srpskog naroda Audi A6 3.0 TDI Q. Melika Mahmutbegović (SDA), potpredsjednica FBiH, također se vozi u službenom Audiju.

Vrtoglave cifre

Što se tiče RS, automobili marke Audi i u vlasništvu su Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske. Kako smo saznali, Dodik privatno vozi luksuzni Jeep Q7. U javnosti se spominjao i Mercedes S klase, blindiran od poda do krova, čija je cijena nevjerovatnih 1.200.000 KM! 

Premijerka RS Željka Cvijanović (SNSD) vozi se u službenoj Škodi Superb, a Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banje Luke, koristi Mercedes E klase. 

MVP-u 14 vozila

Ministarstvo vanjskih poslova BiH raspolaže s ukupno 14 vozila, a najvredniji su svakako Audi A8, za potrebe delegacija i protokolarne aktivnosti (specijalizirano vozilo), te Audi A6, službeni automobil za potrebe ministra. Ovo ministarstvo ima na raspolaganju i Audi A4, Touareg, BMW 5, Audi A6, Škodu Superb, Ford Mondeo, Škodu Octaviju...