BIH

Ahmedbegović: Poziv Bektiću na promociju u Linc je skandalozan!

REAKCIJE Autorica keranog „Cvijeta Srebrenice“ optužila sarajevskog filigrana

K. KEŠMER

26.5.2015

Osim što je uz nečiju pomoć uspio plagirati „Cvijet Srebrenice“, koji je nama svet, sad još hoda po svijetu, promovira ga i sakuplja novac za fondaciju od koje niko nema koristi! Kazala je to za „Avaz“ Azemina Ahmedbegović, jedna od autorica originalnog keranog „Cvijeta Srebrenice“, nakon što je dobila informaciju da je sarajevski filigran i predsjednik Obrtničke komore FBiH Mensur Bektić pozvan u austrijski Linc na konferenciju o Srebrenici, gdje treba promovirati svoj „cvijet“.

Emotivne poruke

- To je prvorazredni skandal! Nakon što sam dobila tu informaciju, odmah sam uputila reakciju Centru savremenih inicijativa (CSI), koji je organizator. Rekla sam im da je Bektić plagijator i da se na sudu vodi spor - istaknula je Ahmedbegović.

Međutim, dodaje, dobila je odgovor da je i njihov „cvijet“ promoviran prošle godine te da je namjera sada to učiniti i sa srebrenom verzijom, kao i promovirati fondaciju koju je Bektić navodno osnovao.

- Novac koji on skuplja za jetime je bespotreban, niko nema koristi od toga. Nije nam cilj promocija niti zarada. Mi naše cvjetove, koje ručno prave majke iz cijele BiH unoseći u svaki dovu, dijelimo besplatno. Ta ideja nije nastala na osnovu neke računice, već moralne, emotivne poruke. Nije nam bio cilj spor s Bektićem, ali ne može otimati nešto sveto - kazala je Ahmedbegović.

Predsjednik CSI-ja u Lincu Damir Saračavić kazao nam je da oni već deset godina rade na afirmaciji genocida u Srebrenci.

Šta raditi

- Sarađujemo sa svima. Promovirali smo i kerani cvijet pa smo mislili da je dobro promovirati i taj filigranski. U tom momentu nismo ni znali da postoji spor. Tek smo naknadno saznali - rekao je Saračavić i istakao da se nalaze u raskoraku te da ne znaju šta da rade.

Bektić: Niko ne bi trebao imati ekskluzivno pravo

Bektić je za „Avaz“ izjavio da je preko svog filigranskog rada pokušao izraziti suosjećanje sa žrtvama Srebrenice.

- Mislim da niko ne bi trebao imati ekskluzivno pravo da nešto radi kada je pitanju Srebrenica. Ja imam i rješenje Agencije za intelektualno vlasništvo za industrijski dizajn, tako da je s pravne strane sve uredu. Dio novca od prodaje cvijeta ići će za stipendiranje djece Srebrenice - naveo je Bektić.