BIH

Reuf Bajrović: Preglasavanje DF-a je loše za Vladu FBiH i koaliciju!

Federalni ministar za "Avaz"

Amil DUČIĆ

26.5.2015

Preglasavanje ministara iz DF-a na prošloj sjednici Federalne vlade kod odluka koje se odnose na smjene u "Aluminiju" te Elektroprivredi HZHB loše je za samu Vladu i odnose u koaliciji SDA - HDZ BiH - DF. Izjavio je to u intervjuu za "Dnevni avaz" DF-ov ministar energije, industrije i rudarstva Reuf Bajrović komentirajući budućnost federalne koalicije, a samim tim i opstanak aktuelnog saziva Vlade.

Zakon je jasan

- Ono što nas u DF-u iznenađuje je spremnost HDZ-a na preglasavanje. Godinama pričaju kako je preglasavanje štetno za BiH, a onda koriste svaku priliku da preglasaju onoga s kim se ne slažu. Od Mostara do Vlade FBiH slučaj je isti. Mislim da će im se to obiti o glavu u budućnosti. Teško je razumjeti SDA da ispunjava želje HDZ-a. Mislim da im to njihovi birači neće lako oprostiti. Pogotovo u Hercegovini, gdje je izuzetno negativno odjeknuo pristanak SDA da nelegalno smijeni članove nadzornih odbora, među kojima ima i Bošnjaka, i da ih zamijeni s tri HDZ-ova Hrvata - kazao je Bajrović.

Šta je onda s navedenim odlukama za "Aluminij" i EP HZHB? Hoće li biti pravnih posljedica?

- Pravne posljedice ne postoje jer su odluke nelegalne! Također, ono što su predstavnici SDA i HDZ-a rekli medijima nakon sjednice Vlade i ono što je rečeno tokom debate prije donošenja odluka se ne podudara. Sutra (danas, op. a.) ćemo znati šta ustvari piše u tim odlukama. Zakon je kristalno jasan: Skupština i imenuje i razrješava. Vlada nije ta koja daje naputak predstavnicima državnog kapitala kako da glasaju.

Resorna ministarstva to rade i ove odluke neće utjecati na to na bilo koji način. Kao resorni ministar moram stati u odbranu zakona i stoga ću sutra (danas, op. a.) i službeno obavijestiti relevantne instance u "Aluminiju" i EP HZHB da odluke Vlade FBiH, ukoliko u njima zaista piše da su ljudi smijenjeni, u ovom slučaju nemaju pravno utemeljenje i da ih ne treba uzimati zaozbiljno.

A kada je u pitaju jednoglasna odluka za smjenu direktora HT-a Mostar? Zašto su ministri iz DF-a glasali za?

- Zato što je Nadzorni odbor proveo redovni i legalni konkurs.
 
Čitati zakone

Ako Registar za vrijednosne papire FBiH postupi prema zahtjevu premijera Fadila Novalića te u 53 preduzeća upiše Vladu kao nosioca prava upravljanja neprivatiziranim kapitalom, a ne ministarstva, što je suprotno onome što DF zagovara, kako ćete se Vi prema tome odnositi?

- Sigurno sam da tamo znaju čitati zakone. Zakon o električnoj energiji iz 2013., naprimjer, nedvosmisleno kaže da dvjema elektroprivredama upravlja resorno ministarstvo. Čak i da odluče ispunjavati želje premijera u drugim slučajevima, u ova dva slučaja to je nemoguće. Mi smo se htjeli baviti ekonomskim reformama, a upali smo u pravnu bitku koju nismo tražili. Nekada se čini da su naši partneri isključivo zainteresirani za kadriranje i raspodjelu postojećeg državnog kolača.

 
Političke stranke ne trebaju upravljati državnim kapitalom

Zašto su pokrenute procedure za smjene u "Hidrogradnji", "Pretisu", rudnicima "Kreka" i “Željeznicama”? Gdje još treba očekivati promjene u strukturama upravljanja?

- Politički lideri su postigli dogovor da se krene u poduzimanje koraka u preduzećima koja prave velike gubitke. Promjene su potrebne svuda. Međutim, ne slažemo se oko toga kakve nam promjene trebaju.

Mi mislimo da političke stranke ne trebaju upravljati državnim kapitalom, nego da to trebaju raditi najstručniji i najpošteniji, bez obzira na to jesu li i u kojim strankama.