BIH

Kozadra i Isović novi članovi UO UIOBiH?

Obećane pozicije u pretkongresnoj utrci

M. Aš.

25.5.2015

Muhamed Kozadra (SDA), bivši ministar finansija u Vladi Kantona Sarajevo, te Šerif Isović (SDA), nekadašnji direktor u "BH Telecomu" i Fabrici duhana Sarajevo (FDS), najozbiljniji su kandidati za članove Upravnog odbora (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) iz reda eksperata, saznaje "Dnevni avaz".

Iz izvora bliskih SDA saznajemo da su Kozadri i Isoviću u pretkongresnoj raspodjeli mjesta već obećane ove pozicije, iako konkurs, koji je raspisan, još nije ni okončan. Kozadra je, kako nam je nezvanično rečeno, prijedlog premijera FBiH Fadila Novalića kao ekspert u ime FBiH, a Isović kao kandidat predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvidzića u ime BiH.

Isović u izjavi za "Avaz" kaže da o tome ne zna ništa, ali nam je potvrdio da će se prijaviti na raspisani konkurs Vlade FBiH.

- O tome me niko nije kontaktirao, ali imam naum da se prijavim na konkurs. Mislim da on istječe naredne sedmice i vjerovatno ću se prijaviti - rekao nam je Isović, koji je član Regulatorne agencije za poštanski promet BiH te član Savjeta SDA.

Upravni odbor UIOBiH ima šest članova, a predsjedavajući UO je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda. U upravi su dva entitetska ministra finansija, Jelka Miličević iz FBiH i Zoran Tegeltija iz RS, te tri eksperta – po jedan iz RS i FBiH, a jedan u ime BiH, na čije se imenovanje upravo čeka.

Nezvanično saznajemo da je prosječna plaća ekspertima u UO UIOBiH u prošlom mandatu iznosila 3.600 KM.