BIH

U BiH je rizičnije ulagati nego na Kosovu ili u Grčkoj

Izvještaj ugledne američke agencije D&B

K. KEŠMER

26.5.2015

Bosna i Hercegovina kreditno je najnesposobnija i za ulaganja najrizičnija zemlja regiona i u tim segmentima čak je gora i od Grčke, koja se nalazi pred bankrotom, navodi se u izvještaju ugledne američke bonitetne agencije „Dun and Bradstreet“(D&B). Ova agencija ima više od 150.000 klijenata - kompanija širom svijeta i predstavništva u 40 zemalja.

Vladavina prava

Tako je u izvještaju D&B-a za ovaj mjesec naša država dobila ocjenu DB6, a rejting se daje u rasponu od DB1, kao zemlje bez rizika za ulaganja, do DB7, što je ocjena za državu u koju je vrlo rizično ulagati.

Izvještaj ove agencije, osim što nas je svrstao na samo ekonomsko dno, nije nimalo optimističan prema BiH kada je u pitanju skorija budućnosti, pa se tako navodi da se nestabilne prilike za ulaganja u našoj državi neće mijenjati u skorije vrijeme.

Kao razlog zbog kojeg u našoj državi nije isplativo ulagati navodi se složen politički sistem, nestabilnost vlada, ogromna javna potrošnja i visoka zaduženost naše države.

Na interaktivnoj mapi, koju je ova agencija objavila na svojoj stranici, BiH je obojena u jarkocrvenu boju, što je svrstava u visokorizične zemlje. Svjetliju boju imaju čak Albanija, Kosovo, Makedonija i Grčka, koja je na ivici bankrota.

Dekanesa na Ekonomskom fakultetu „Sarajevo School of Science and Technology“ Adisa Omerbegović-Arapović kazala je da je ovakav izvještaj sasvim logičan, jer se u BiH već dugo ništa ne radi da se popravi ekonomska klima.

- Nikakvih pomaka nema na polju provođenja vladavine prava, borbe protiv korupcije, ništa se ne radi na sumnjivim privatizacijama, imamo preglomazan državni aparat koji se više ne može finansirati... Sve mjere koje se do sada predlažu idu na povećanje PDV-a i smanjenje radničkih opterećenja. Ali, dok se ne stvori klima u kojoj vlada pravo i kada investitor zaista vidi da mu za uspjeh firme ne treba politička pozadina, onda će se nešto popraviti – ističe Omerbegović-Arapović.

omerbegovic-cicic

Nema adrese

Muris Čičić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, također smatra da su upravo politička klima i politička razjedinjenost krive što BiH ima takav status.

- Albanija ima vladu, Kosovo ima vladu, znači ljudi koji žele ulagati imaju s kim da razgovaraju. Kod nas nemate adrese. Dodatno je to što stalno imamo neke političke krize, koje, naravno, odbijaju investicije. Slika nije toliko crna, jer ima biznisa koji nekim čudom opstaju, ali ima veoma mnogo toga što treba promijeniti - smatra Čičić.

Gore ocjenjeni Sirija, Zimbabve, Afganistan...

Samo šest država u svijetu ima gori status od BiH i na mapi su obojene crnom bojom. To su uglavnom države u kojima se trenutno vode ratovi, kao što su Sirija, Jemen, Irak, Libija,  Zimbabve i Afganistan. Države koje su obojene jarkocrvenom bojom kao BiH su, između ostalih, Ukrajina, Rusija, Kongo, Bolivija, Etiopija...