BIH

DOBILI OBEĆANJE PREMIJERA GUTIĆA Članovi Sindikata solidarnosti TK odustali od podizanja šatorskog naselja

Dugogodišnji problemi propalih firmi

M. Ahmedić

25.5.2015

Članovi Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona (TK) odustali su od za danas najavljenog podizanja šatorskog naselja pred Vladom, Sudom i Tužilaštvom TK, jer su sa premijerom Begom Gutićem, kako kažu, postigli privremeni dogovor vezano za dugogodišnje probleme propalih firmi sa područja Kantona.

- Na sastanku je Gutić obećao da će Vlada na prvoj narednoj redovnoj sjednici sigurno uplatiti 10.000 KM za firmu "Guming", za pokretanje novog stečajnog postupka. Zatim će se ubrzati aktivnosati za firmu "Tuzla Kvarc" na potpisivanju novog koncesionog ugovora. Dogovoreno je da će Vlada zatražiti od firme "Polihem" povrat sredstava u iznosu od 600.000 KM, jer je ta sredstva Vlada dala 2004. godine za povezivanje radnog staža radnicima. Ta sredstva do danas nisu utrošena, nego stoje zaleđena na računu Polihema - kazao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata Solidarnosti TK.

Dalje je naveo da su sa premijerom dogovorili i za firmu "Poliohem" gdje će pokušati na sve moguće načine, tvrdi, Najila Zatovića, direktora Ogranike BiH, dovesti u Tuzlu, zbog nepravilnosti koje je ostavio u "Poliohemu".

- Dosta je kriminala izvršeno po firmama. Na sastanku smo razgovarali i o "Aidi", "Livnici", TTU, a istaknuli smo i Alena Gadžu, minsitara MUP TK, gdje smo im dali doznanja da nećemo dozvoliti njegovu smjenu. Ko god je počeo da rješava problem kriminala i korupcije u redovima MUP TK, bude smijenjen. To se dogodilo i sa bivšim ministrom MUP TK-a, Amirom Husićem. Ukoliko ga smijene pozvat ćemo sav narod i izaći na ulicu - podvukao je Kopić.

Članovi Sindikata solidarnosti su poručili da ne odustaju od podizanja šatorskog naselja pred Kantonalnom Vladom i pravosudnim instisucijama ukoliko se ne ispoštuje navedeni dogovor sa Vladom TK.