BIH

Za uposlenike Razvojne banke FBiH ponovo uveli kredite do 250.000 KM

Sumnjive odluke u sjeni političkih sukoba

A. DUČIĆ

25.5.2015

U sjeni političkih sukoba između koalicionih partnera SDA, HDZ-a BiH te DF-a u vezi s raspodjelom fotelja u javnim preduzećima, u Razvojnoj banci FBiH, najvažnijoj finansijskoj instituciji Federacije, u proteklom periodu doneseno je nekoliko sumnjivih odluka, koje bi za sobom mogle povući i pravne posljedice.

Kako saznaje "Avaz", rukovodstvo banke, predvođeno direktorom Salkom Selmanom, donedavnim visokim dužnosnikom SDA, smijenilo je glavnog internog revizora banke Ćamilu Dudo, koja ima višegodišnje iskustvo, a na njeno mjesto postavljen je referent!

Suprotno zakonu

Ova odluka uslijedila je nakon upozorenja smijenjenog glavnog internog revizora da Razvojna banka još nema formirane organe, odnosno imenovane izvršne direktore, što je suprotno zakonu, a samim tim ni validni kreditni odbor, koji čini kompletna Uprava. Istaknuto je da je prekršen član 15. Zakona o Razvojnoj banci, prema kojem Uprava organizira rad i rukovodi poslovanjem banke, a nju čine predsjednik i potpredsjednik te izvršni direktori.

Interni revizor upozorio je rukovodstvo banke i da je, suprotno odluci Skupštine banke, koju predstavlja Vlada FBiH, iz 2009. godine ponovo aktivirana kreditna linija za uposlenike ove finansijske institucije.

salko-selman-razvojna-banka-02-is

 Selman: Na čelu banke

Pravni subjekti

Naime, Vlada je ove godine, u funkciji Skupštine, donijela odluku da se uposlenicima Razvojne banke zabrani kreditiranje u ovoj finansijskoj instituciji, budući da po zakonu banka ne kreditira stanovništvo, već pravne subjekte. Međutim, Uprava sa Selmanom na čelu je, na prijedlog Nadzornog odbora, ponovo aktivirala ovu kreditnu liniju te je svojim uposlenicima odobrila kredite i do visine od čak 250.000 KM!

Neizvršavanje obaveza

Predsjednik NO Razvojne banke Aid Berbić rekao je za "Avaz" da izvršni direktori banke još nisu imenovani zbog različitih stavova pojedinih članova NO te predsjednika i zamjenika predsjednika Uprave u vezi s nacionalnošću predloženih kandidata.

aid-berbic

 Berbić: Potvrdio informacije 

Govoreći o smjeni glavnog internog revizora, Berbić je rekao da je Dudo godinu pred penziju te da je smijenjena zbog neizvršavanja određenih obaveza. On je potvrdio našu informaciju da je ponovo aktivirana kreditna linija za uposlenike banke, ali da ona, prema njegovim saznanjima, nije stavljena u funkciju.