BIH

Federaciji prijeti potpuni fiskalni krah

Nakon saznanja da je četvrtina milijarde KM manjka u kasi

A. DUČIĆ

25.5.2015

Alarmantna informacija o tome da je u federalnu kasu nakon prva četiri mjeseca ušlo čak 270 miliona maraka manje nego što je bilo planirano, a koju je nakon posljednje sjednice Vlade FBiH iznijela ministrica finansija Jelka Milićević, prošla je prilično nezapaženo, budući da je izgovorena u sjeni sukoba federalnih partnera u vezi s imenovanjima u javnim preduzećima.

Trezorski zapisi

Naime, prema izvještaju Vlade, u prva tri mjeseca ove godine prikupljeno je 389,3 miliona KM prihoda, što je osam posto manje od planiranog.

Međutim, onda se Vlada suočila s nezapamćeno niskim prihodima u aprilu, nakon čega je ukupno do maja ove godine nastao rekordan manjak od oko četvrtine milijarde KM!

Bez sumnje će Federacija, nastavi li se ovaj trend, doživjeti potpuni fiskalni krah i prije eventualnog odobravanja novog kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji se u najboljem slučaju može očekivati tek krajem ljeta.

Uporede li se podaci iz prva tri mjeseca ove s onima iz istog perioda prošle godine, dolazi se do zaključka da je u 2015. bilo 54 miliona KM manje prihoda nego lani. Iz Vlade FBiH navode da su u prvom kvartalu 2014. godine imali podršku MMF-a od 62,3 miliona KM, a ove godine ona je izostala.

Međutim, ostaje da se vidi kako će objasniti rekordno nizak priliv sredstava u proteklom mjesecu.

S druge strane, otplata duga u prva tri mjeseca ove godine iznosila je 119,9 miliona KM, a riječ je o vanjskom dugu. Enormno zaduživanje federalnih vlasti putem emisije trezorskih zapisa također je počelo dolaziti na naplatu, pa je 19,9 miliona plaćeno po osnovu zaduženja putem trezorskih zapisa, a 34,2 miliona KM po osnovu zaduženja za isplatu stare devizne štednje.

Dodatni dug

Uprkos tome nastavilo se sa zaduživanjem, pa je Vlada na prošloj sjednici donijela odluku da napravi dodatni dug od 20 miliona KM emisijom obveznica. A da stvar bude gora, Vlada se na istoj sjednici doslovno u jednom potezu putem tri odluke zadužila za ukupno 100 miliona KM, i to putem emisije kratkoročnih trezorskih zapisa.

 

Brojke

  • 389,3 miliona KM - prikupljeno u prva tri mjeseca
  • 119,9 miliona KM - otplata duga od januara do marta
  • 100 miliona KM - novo zaduženje putem trezorskih zapisa