BIH

Svečano postrojavanje pripadnika OSBiH u povodu obilježavanja 15. godišnjice sudjelovanja u mirovnim misijama

Danas u kasarni "Rajlovac" u Sarajevu

Fena

25.5.2015

Svečanim postrojavanjem pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH) danas je u kasarni "Rajlovac" u Sarajevu obilježena 15. godišnjica sudjelovanja Bosne i Hercegovine i njenih oružanih snaga u operacijama podrške miru, realiziranim na kriznim područjima diljem svijeta.

Sudionike svečanosti, koja je osim dužnosnika odbrambenih struktura, okupila predstavnike vlasti BiH, članove vojno-diplomatskog kora, kao i dužnosnike NATO-štaba u Sarajevu i EUFOR-a, te druge visoke goste i zvanice, pozdravili su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč i brigadni general Dragan Vuković, komandant Operativne komande OSBiH.

Istaknuli su da je angažman pripadnika OSBiH na planu očuvanja mira i stabilnosti u svijetu, postao prepoznatljiv te da je doprinio afirmiranju naše zemlje koja je uspješno prešla put od korisnika međunarodne pomoći do zemlje-partnera u pružanju pomoći u sklopu mirovnih misija.

Više od 1.000 pripadnika OSBiH - vojnika, oficira i podoficira je, kako je rečeno, dosada angažirano u sklopu mirovnih misija, najprije u mirovnim misijama UN-a u Etiopiji - Eritreji, DR Kongo te Republici Mali, a unutar koalicijskih snaga u Iraku i Afganistanu.

Najviši dužnosnici Ministarstva odbrane i OSBiH potcrtali su opredijeljenost naše zemlje da i nadalje, u skladu s vlastitim konceptom, sudjeluje u izvršavanju međunarodnih obaveza zajedno s partnerskim zemljama i na taj način demonstrira spremnost za izgradnju kapaciteta i usvajanje standarda neophodnih na njenom evroatlantskom putu.

Na svečanosti, koja je počela intoniranjem državne himne BiH i smotrom jedinica, iskazana je zahvalnost zemljama-partnerima, te upućene čestitke sudionicima mirovnih misija iz redova OSBiH, uz uvjerenje da su  rezultati najbolji zalog za afirmaciju BiH na međunarodnom planu.

Bila je to prilika i za dodjelu pohvala pripadnicima OSBiH koji su putem angažmana u sklopu mirovnih misija iskazali najviši stepen profesionalizma i požrtvovanosti u izvršavanju povjerenih im misija.

Čestitke pripadnicima OSBiH za dostojno predstavljanje BiH uputio je i komandant NATO-štaba u BiH brigadni general Christopher J. Petty, pridružujući se brojnim pohvalama upućenim sudionicima mirovnih operacija iz BiH.  

- Veoma smo ponosni na naše partnere iz Ministarstva odbrane i OSBiH i njihove izuzetne rezultate - kazao je general Petty u izjavi za medije.

Naglasio je da su pripadnici OSBiH angažirani u mirovnim misijama uvijek radili najbolje i bili dostojni predstavnici Bosne i Hercegovine, navodeći da se raduje nastavku ovog uspješnog partnerstva.

Pripadnici OSBiH/sudionici u mirovnim misijama -potporučnica Marija Miličević, te vodnici Nebojša Radovanović i Nermin Uzunović novinarima su kazali da je bila privilegija predstavljati zemlju i njene OS u sklopu operacija potpore miru, ocijenivši to dragocjenim iskustvom i velikim profesionalnim izazovom.

U sklopu manifestacija obilježavanja 15. godišnjice uspješnog sudjelovanja BiH i OS u sklopu mirovnih misija za večeras su planirani Akademija u sarajevskom Domu OSBiH te projekcija, odnosno   predstavljanje dokumentarnog filma "Bosna i Hercegovina - 15 godina učešća u operacijama podrške miru", kao i dodjela plaketa i zahvalnica partnerima i međunarodnim organizacijama.

Istovremeno, bit će promovirana Fotomonografija učešća pripadnika OSBiH u operacijama podrške miru te otvorena izložba fotografija i eksponata.