BIH

Ustavni sud RS o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa na Deklaraciju o praznicima RS

Nakon što Zajednička komisija NSRS i Vijeća naroda RS nije postigla saglasnost

Onasa

25.5.2015

Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) i Vijeća naroda RS za usaglašavanje zakona, propisa i akata danas nije postigla saglasnost o Deklaraciji povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BiH, na koju je Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, te će o tome odluku donijeti Ustavni sud RS.

Predsjednica Vijeća naroda RS Nada Tešanović rekla je novinarima u Banjoj Luci da je na sjednici Zajedničke komisije Klub Bošnjaka ostao pri zahtjevu za ocjenu ustavnosti Deklaracije da saglasnost o tome nije postignuta, te će o tome odluku donijeti Ustavni sud RS.

Član Zajedničke komisije Radovan Višković rekao je da Klub Bošnjaka nije imao amandmane na Deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BiH.

- Oni smatraju da Deklaracija u potpunosti nije prihvatljiva i da je amandmanima ne mogu poboljšati. Ovo je zloupotreba instituta zaštite vitalnog nacionalnog interesa - rekao je Višković.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović ponovio je da je ova deklaracija apsolutno neprihvatljiva, jer se vrši pritisak na rad pravosudnih institucija.

U Deklaraciji, koju je NS RS usvojila 17. aprila, navodi se da RS neće prihvatiti odluku Ustavnog suda BiH, po apelaciji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, ako bude osporen 9. januar - Dan RS.