SPORT

Organiziranje EYOF-a 2017 je razvojna šansa BiH

Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH

E. Ma.

25.5.2015

Delegacija Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine s predsjednikom Marijanom Kvesićem na čelu, prošle sedmice učestvovala je na sastanku Izvršnog odbora Evropskog olimpijskog komiteta (EOC) i na Vanrednoj skupštini EOC-a, u turskom Beleku.

Bh. delegacija održala je prezentaciju dosadašnjih aktivnosti na organizaciji Evropskog olimpijskog zimskog festivala mladih - EYOF, koji će 2017. godine biti održan u Sarajevu i Lukavici. Marijan Kvesić u intervjuu za “Dnevni avaz” govorio je o značaju organiziranja ove manifestacije.

- Zimski EYOF je najveća sportska manifestacija poslije Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u našoj zemlji. Uspješna organizacija EYOF-a "otvara " sjećanja da je Sarajevo olimpijski grad. Ovakva poveznica pruža šansu da Olimpijada za mlade na jednostavan način potvrdi da je BiH zemlja gdje se može uspješno organizirati sportski događaji, odlična za zimske sportove i turizam. Među mladim sportistima lako će se za 4-5 godina prepoznati osvajače zlatnih medalja, a njihova pozitivna slika o Sarajevu i Istočnom Sarajevu su najbolje preporuke za naše olimpijske planine.

Ledena dvorana

Šta je urađeno od decembra 2012., kada su Sarajevo i Lukavica dobili domaćinstvo, do danas?

- Malo. Međutim, i ovo malo će biti dovoljno ako odmah svi zajedno odgovorno pristupimo organizaciji ove značajne manifestacije. Potrebno je pomoći gradovima domaćinima i organizatorima. Oni sami ovo ne mogu realizirati. Treba nam spremnosti Predsjedništva BiH, da bude pokrovitelj ove manifestacije, sinhronizirano osigurati podršku Vijeća ministara, Vlade FBiH, Vlade KS i Vlade RS. Uvjeren sam da će kvalitetna sinkronizacija dobiti podršku od svih navedenih subjekata jer je EYOF zajednički interes.U ovakvom ambijentu gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo mogu uspješno organizirati ovu manifestaciju.

Koje obaveze očekuju gradove domaćine do početka EYOF-a?

- Postojeća sportska borilišta moramo odgovorno iskoristiti. U ovom momentu jedino borilište koje nedostaje je ledena dvorana, a dobra vijest je da je pokrenuta inicijativa da se ona napravi. Alternativa je iznajmiti odgovarajući balon. Dogovoriti se oko smještaja jer nemamo odgovarajući studentski dom. Ovu godinu moramo iskoristiti za konzerviranje snijega jer klimatski uvjeti upozoravaju da se mora osigurati alternativa ako nema prirodnog snijega.

Koji su najveći problemi koji "koče" organizaciju ovako važne manifestacije?

- Osigurati kvalitetne startne financije, zadnji rok je 31. avgust ove godine. Strogim poštivanjem navedenog roka, omogućava da se svi potrebni rokovi za kvalitetnu organizaciju mogu ispoštivati.

Problem finansija

Ko će biti odgovoran ukoliko BiH do 31. avgusta, do datuma koji je EOC stavio kao krajnji rok, ne napravi neki pomak u organizacije EYOF-a?

- OKBiH, jer je to udruženje skup odgovornih ljudi. Kako sam ja preuzeo predsjedanje, već peti mjesec, smatram da sam ja najodgovorniji, odnosno jedino odgovoran. Drago mi je što ste mi postavili ovako pitanje, jer da ste me pitali ko je kriv ako se manifestacija ne održi bilo bi mi još lakše odgovoriti. Moj odgovor bi bio da jedino OKBiH nije kriv.

Jesu li finansije najveći problem i koliko je već potrošeno od usvojenog budžeta?

- To je središte problema, posebno ako se ima u vidu činjenica, da su dobivene sve potrebne garancije da će se one osigurati. Bez navedenih garancija EOC ne bi potpisao ugovor sa gradovima domaćinima o organizaciji EYOF-a.

Koliko BiH može, uvjetno rečeno, izgubiti, ukoliko ne bude u mogućnosti organizirati EYOF?

- Odustajanjem od organizacije EYOF-a najviše gube sportisti, jer bez kvalitetnih uvjeta ne mogu se očekivati vrhunski rezultati. Turizam gubi šansu ekspanzije, država sredstva poreza, a BiH ostaje na sve manjim i manjim svjetlom obilježenim putevim razvoja.

Razvoj turizma

Koliko organizacija EYOF-a može utjecati na razvoj turizma u BiH?

- Organizacija EYOF-a otvara prostor razvoju turizma, koji donosi zdrave investicije, ulaganje u infrastrukturu, te mogućnost da isti prostor može biti profitabilan i u ljetnim danima. Kvalitetna borilišta stvaraju odlične uvjete za naše sportiste za kvalitetne pripreme i natjecanja, sto je osnovni uvjet za vrhunske rezultate. EYOF 2017. je jednostavno prilika da se uvjerimo da stvaranje pozitivnog ambijenta i razvoj su jedini ispravan put koji treba slijediti. EYOF je i mogućnost da se prepozna da tu žive ljudi, koji svakog stranca, sportistu, gosta dočekuju raširenih ruku i otvorena srca.