BIZNIS

BINGO Do sada proizvedeno više od 1.500 litara mlijeka

Kompanija osnovala Farmu koza

M. D. A.

25.5.2015

Kompanija "Bingo" sredinom decembra prošle godine osnovala je Farmu koza u Šićkom Brodu, kod Tuzle. U početku je farma brojala 260 grla za koje se brinulo šest radnika, a nakon prvog jarenja, 15. januara na svijet došla 84 jarića. 

Kako su kazali iz ove kompanije novi jarići na svijet dolaze svakodnevno, a Farma danas broji 600 koza.

Polovinom maja počela je prva muža za potrebe proizvodnje i prerade, a na Farmi je do sada proizvedeno više od 1.500 litara vrhunskog kozjeg mlijeka, koje je prvi put plasirano u "Bingo markete" 15. maja. 

Kako su količine mlijeka još minimalne, distribucija se vrši samo u odabrane "Bingo centre".

- Preradu i punjenje mlijeka uslužno za "Bingo" vrši mljekara "Noćko" iz Živinica. Kako bismo na tržište plasirali potpuno domaći proizvod, pobrinuli smo se da i ambalaža bude iz naše zemlje, tačnije od kompanije EZ iz Busovače. Smatramo da kozarstvo u BiH nije dovoljno razvijeno te smo iz tog razloga odlučili se za pokretanje ove farme. Na taj način smo kupcima omogućili kupovinu domaćeg mlijeka i kvalitetnih proizvoda - kazali su iz "Binga".

U narednom periodu planiraju proširiti stado na 1.000 grla. Koze se hrane i borave u odličnim uslovima, redovno su na ispaši na obližnjim poljima te se dohranjuju žitaricama.