REGION

HAG DOŠAO PO ŠEŠELJA Vučić i Bramerc oči u oči!

Glavni tužilac Haškog tribunala doputovao u Beograd

(Mi. K.)

25.5.2015

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc doputovao je danas u Beograd i na početku posjete sastao se s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Bramerc boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji u okviru priprema za izvještaj koji će podnijeti Savjetu bezbjednosti UN početkom juna.

Kako je najavljeno iz Haškog tribunala, tužilac će razgovarati i s ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, ministrom pravde Nikolom Selakovićem, tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, kao i predstavnicima međunarodne zajednice.

vucic-2

Bramercova posjeta dešava se u trenutku kada Žalbeno vijeće Tribunala očekuje da lider SRS Vojislav Šešelj 26. maja bude vraćen u Haški sud.

S tim u vezi, premijer Vučić je rekao da Srbija ne može lidera radikala Vojislava Šešelja da vrati u Haški tribunal, a da se prethodno ne ispoštuju sve procedure.

On je za "B92" rekao da Srbija još nije dobila zvaničan zahtjev Haškog tribunala o vraćanju Šešelja u Hag i da će na taj zahtjev odgovoriti čim on bude dostavljen.

Premijer je naglasio da Srbija neće ugroziti svoju evropsku budućnost, da će nastaviti saradnju s Hagom, ali je istakao da će nastaviti da štiti interese svojih građana.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da je cilj da se iz situacije oko povratka lidera SRS Vojislava Šešelja u Hag izađe sa što manje štete, odnosno da se štite prava onih koji su optuženi, a da se, s druge strane, ne ugroze evropske integracije zemlje.

vucic-1

Ljajić je rekao da se od Žalbenog vijeća Tribunala traže informacije koje su bitne za cijeli ovaj slučaj.

- Kako to da jedno vijeće odlučuje o tome da Šešelja vrati, a da Srbiju uopšte i ne pita o tome - upitao je Ljajić, gostujući u "Jutarnjem programu TV Pink".

Ljajić je rekao da se "nikakav rasplet situacije neće dogoditi ni danas, ni sutra, ni ove nedjelje" i da se Šešelj neće naći sutra u Hagu, sem ukoliko on to dobrovoljno ne uradi, piše "Telegraf".