LIFESTYLE

IGRANJE SA SUDBINOM Kinezi prave repliku Titanika

Skupljaju orginalne nacrte

(J. Be.)

25.5.2015

Najveća kineska kompanija za brodogradnju "Seven Star Energy investment" od prošle sedmice počeo je da skuplja originalne nacrte iz irske kompanije "Harland and Volf" da bi sagradila repliku Titanika

Kinezi su odlučili da naprave vjernu kopiju najvećeg broda na svijetu, koji je potonuo na prvom putovanju 1912. godine, kada je krenuo iz Sauthamptona za New York.

Tada je 1.500 putnika nastradalo u vodama Atlantika.

Izgradnja replike će trajati 26 meseci, isto koliko je i "Harlandu and Volfu" bilo potrebno da sagradi pravi Titanik.

Ipak, kineska verzija broda neće nikada ploviti morem. Ona će biti postavljena u tematski park na rijeci Ći, gde će biti turistička atrakcija, a u "Seven star" kompaniji se nadaju da će postati i najposjećenije turističko odredište u zemlji.

Posjetioci će čak imati priliku da osjete kako je izgledalo potonuće broda. Raznim efektima biće "izazvan" sudar sa ledenom santom, brod kako se naginje, nadiranje vode...

- Kada brod udari u brijeg, počne da se trese, okreće, voda prodire unutra. Ljudi će imati osjećaj da će stvarno potonuti i udaviti se. Moći će da steknu sliku kako je to zaista izgledalo na Titaniku - objasnio je Su Šaođun, direktor "Seven star" kompanije.