GLOBUS

UVREDE ZA OBAMU "Dobrodošao na Twitter crn...."

Napadi na predsjednika SAD-a u svega pet minuta

(Al. Ti.)

25.5.2015

Američki predsjednik Barack Obama mogao se lično suočiti s kvalitetom diskursa na društvenim mrežama odmah odmah kad je u ponedjeljak otvorio i vlastiti račun na Twitteru: @POTUS (doduše, i on institucionalan, jer to znači: President of the United States). Prvi milion sljedbenika stekao je za manje od pet sati. Prve uvrede za manje od pet minuta, piše Jutarnji.

Nasrnuli su na njega ne zbog politike, nego zbog boje kože.

“Dobrodošao na Twitter, crn...”, oduševljeno ga je pozdravio jedan korisnik, drugi su ga uljudno nazvali “crnim majmunom”, a jedan ga je naputio da se “vrati u svoj kavez”. Neki su se dali u stvaralački posao, prikazujući Obamu obješenoga (npr. @jeffgully49, retorički pitajući: “Još vješamo za izdaju, zar ne?”).

The New York Times je izvijestio da ni Bijela kuća ni Twitterov predstavnik nisu htjeli reći koji je tačan broj rasističkih twittova kojima je obasut Barack Obama.

Pobornici sistema tvrde da je posrijedi sloboda govora. Problem je u granicama slobode - koje ne bi smjele zaći u granice tuđe slobode, ali tko da arbitrira gdje je ta granica?