BIH

GRAČANICA Nadolaze rijeke Spreča, u Karanovcu 30 cm do redovne odbrane od poplava!

Poslije kiše koja je padala cijelu noć

H. Č./Fena

25.5.2015

Vodostaj rijeke Save u porastu je duž cijelog toka kroz Posavski kanton - saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

Visina vodostaja izmjerena u 7 iznosila je u Bosanskom Brodu 377 (normalno stanje), jučer 232 cm, Bosanskom Šamcu 121 (normalno stanje), jučer -13 cm, Orašju 306 (normalno stanje), jučer 168 cm. 

Vodstaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati iznosio je 198,31 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.) i u odnosu na mjerenje jučer u 7 nivo je niži za 9 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 25,6 m3/s.

Vodostaj rijeke Une u Bihaću iznosi 56 cm, kritična tačka je 100 cm, dok vodostaj rijeke Sane u općinin Sanski Most iznosi 200 cm, kritična tačka je 380 cm. 

Vodostaj rijeka na prostoru Srednjobosanskog kantona je u porastu, dok u Zeničko-dobojskom kantonu kišne padavine nisu donijele veće probleme. U općinama ovog kantona zasad nisu zabilježene pojave porasta vodostaja rijeka i lokalnih potoka. Vodostaj rijeke Bosne je normalan.

U općini Sapna u Tuzlanskom kantonu prijavljeno je aktiviranje klizišta u naselju Sandić, MZ Skakovica, koje ugrožava jedan stambeni objekt.

Poslije obilnih padavina cijele protekle noći, raste vodostaj rijeka u Sprečkom polju. Vodostaj Spreče na mjernom mjestu Karanovac kod Gračanice jutros je iznosio 270 centimetara, odnosno 30 centimetara do redovne odbrane od poplava.

mjerno-mjesto-karanovac

Mjerno mjesto Karanovac

Raste i vodostaj lokalnih vodotoka. Znatno je porastao vodostaj rijeka Sokoluša i Drijenča u Gračanici, pa se građani s pravom pribojavaju, pogotovo što se najavljuju nove padavine. Porastao je i novi hidroakumulacije jezera Modrac i jutros je iznosio 198,31 metar nadmorske visine i za 1,70 metara je do preliva. U rijeku Spreču se u sekundi ispušta 25 metara kubnih vode. Uz to je porastao i nivo Jale sa 30 na 129 centimetara i sve to otežava stanje u rijseci Spreči i Sprečkom polju.

rijeke-sokolusa-i-drijenca-u-gracanici-u-porastu-vodostaj

Nadolaze i lokalni vodotoci: Ušće Drjenče u Sokolušu u Gračanici

Osim što je jednom prilikom govoreno da se će se raditi idejno rješenje buduće trase rijeke Spreče, kako bi se došlo do glavnog projekta, ništa se nije uradilo na odbrani od plavljenja Sprečkog polja. Najnovija informacija govori da su površinske vode poplavile gračaničku kompaniju "Seming".

most-na-karanovcu

Ništa se na Spreči nije uradilo na odbrani od poplava

U Doboj Istoku, prema riječima Sulejmana Delića, šefa CZ, tri kuće u zaseoku Kapak su u okruženja potoka Šabinjača i Jaz.