BIH

DVADESET GODINA OD MASAKRA NA KAPIJI Na današnji dan je ugašena tuzlanska mladost

Granata odnijela 71 mladi život

J. Be. - A. B.

25.5.2015

Danas se navršava dvadeset tužnih godina od stravičnog zločina na tuzlanskog Kapiji. Granata ispaljena sa položaja vojske RS na Ozrenu ubila je 71 mladu osobu, a ranila više od 150 osoba.  

Masakr na Kapij poznat je i kao Zločin nad tuzlanskom mladošću. Te majske večeri u 20:55 ispaljena je granata na tada glavno okupljalište mladih u Tuzli. Slike mrtvih i iskasapljenih tuzlanskih mladića i djevojaka od tog 25. maja 1995. teško da će Tuzlaci ikada zaboraviti. Oni koji su bili svjedoci masakra i imali sreću da prežive, kažu da ih jauci s Kapije još progone.

Najmlađa žrtva bio je Sandro Kalesić, koji je 26. decembra trebao proslaviti svoj treći rođendan.

 Jedna od žrtava zločina nad tuzlanskom mladošću je i Admir Alispahić koji je imao 24 godine kad je poginuo.

- Samo ja znam kako se osjećam. Kao da je poginuo sad a ne prije 20 godina. U jednom  trenutku mislila sam da se ubijem. Kako koji dan prolazi sve mi je gore - kazala je Nura Alispahić, Admirova majka koja je za sinovu smrt saznala u Srebrenici od njegovog druga nekoliko dana poslije.

Admir je, prema njenim riječima, ranjen 1993. godine i u Tuzlu je došao na liječenje gdje je ostao da radi u Vojnoj policiji, dok su njenog drugog sina Azmira, koji je tada imao 17 godina, ubili pripadnici srbijanske paravojne formacije “Škorpioni“.

- Novaka Đukića neka uhvate, neka ga predaju nama, mi ćemo mu suditi. Ne moramo mu suditi niko drugi, majke će njemu suditi kao što je i on našoj djeci presudio. Sudbina je takva, mora se živjeti dalje. Ne može se nazor umrijeti - kazala je ova uplakana srebrenička majka, čiji je muž poginuo 1993. godine u Srebrenici.

Za ratni zločin na Kapiji osuđen je Novak Đukić, oficir Vojske RS, koji je nakon izrečene 20-godišnje kazne zatvora, pobjegao u Srbiju, te je kao njihov državljanin nedostupan domaćim organima gonjenja.

Članovi porodica ubijenih, njihovi prijatelji, građani, predstavnici državnih institucija, udruženja iz Tuzle BiH danas su, kako kao i svake godine,u Aleji mladosti, mjestu gdje je ukopan najveći broj žrtava s Kapije položili cvijeće i odali počast stradalima. Cvijeće i vijenci takođe su položeni i na Kapiju, mjesto stradanja tuzlanske mladosti.