GLOBUS

NAJSMRTONOSNIJA DRŽAVA NA SVIJETU U El Salvadoru glavnu riječ vode bande

Policija potpuno nemoćna

(Al. Ti.)

25.5.2015

El Salvador je država koja je podijeljena između dvije bande, "18. ulice" i "Mare Salvatruche" ili MS 13.

Policija procjenjuje da zajedno imaju oko 30.000 članova, dok drugi izvori tvrde da je njihov broj duplo veći. Tamo dnevno poginu 22 osobe, a policija je totalno nemoćna. Dobro došli u najopasniju državu na svijetu - El Salvador!

Noć je. U punoj opremi specijalci se voze gradom. Na popisu imaju nekoliko adresa. Postupak je uvijek isti: upad, pretres, izvlačenje pospanih i polugolih stanara iz kreveta. Ručnim bateriskim lampama traže tetovaže ili barem "cortez" najke koje su popularne među pripadnicima bandi. U suštini, oni će se zadovoljiti bilo kakvim znakom ili simbolom koji ukazuje na njihovu povezanost s organiziranim kriminalnim grupama, piše Jutarnji.

Za oko 500 pripadnika specijalnih salvadorskih policijskih snaga hapšenje kriminalaca nije samo običan posao - za njih je borba s bandama postala lična stvar.

Naime, prema pisanju Washington posta, stopa ubistava ove godine je u El Salvadoru, maloj srednjoameričkoj državi s oko 6,2 miliona stanovnika, dostigla rekordan nivo u posljednjih deset godina.

banda-2

Ubistva su toliko česta da je El Salvador na pragu dobijanja nezahvalnog epiteta "najsmrtonosnije države na svijetu".

Klimavo primirje koje su dvije najmoćnije bande, "18-ta ulica" i "Mara Salvatrucha", sklopile 2012. propalo je prošle godine, nakon čega se nasilje gotovo momentalno rasplamsalo i otrglo kontroli.

Samo je ove godine u ovoj opasnoj državi poginulo oko 1.800 ljudi, uključujući i 24 policajca. Većina njih su likvidirani kada nisu bili na dužnosti.

Kako posljedica prekida primirja, tempo je pojačala i salvadorska policija. Suočena sa zgraženom javnosti i pritiskom vlasti, pokrenula je akciju protiv bandi, likvidirajući i hapseći sve lidere kriminalnih grupa. Samo ove godine su uhapsili njih 4.400.

Policiji u korist ide i zakon - otežane su istrage o policijskoj brutalnosti.

- Policija mora da koristi oružje i treba da ga upotrebljava bez straha od posljedica - rekao je salvadorski potpredsjednik Oscar Ortiz.

Kako ističe Washington post u svojoj historiji El Salvador je isprobao različite rigorozne sigurnosne planove, ali bez značajnog uspjeha.

Tamošnje bande su postale toliko otporne da ih neki nazivaju "vladom u sjenci".