BIH

U većem dijelu BiH saobraćaj se odvija po mokrom kolovozu

Savjetujemo maksimalno opreznu vožnju

J. Be.

25.5.2015

U većem dijelu BiH saobraćaj se ovoga jutra odvija po mokrom kolovozu. Na području gdje pada kiša savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima na putu.  Sporiju i oprezniju vožnju vozačima savjetujemo na dionicama koje vode kroz usjeke, zbog mogućih odrona. Frekvencija vozila je pojačana posebno u blizini većih gradskih centara. Vozači se savjetuju da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Na autoputu A-1 Zenica jug-Sarajevo sjever izvode se radovi na redovnom održavanju (košenje trave u razdjelnom pojasu), tako da se saobraćaj na dionici Visoko-Podlugovi, u dužini od 3 km, preusmjerava iz preticajne u voznu traku. Na autoputu Bosanska Gradiška-Banja Luka na lokalitetu Kutlešin Gaj zbog radova na sanaciji klizišta saobraća se jednom trakom.

Na graničnim prelazima, zadržavanja nisu duža od 15 minuta. Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj, na snazi zabrana saobraćanja za teretna motorna vozila na GP Brčko-Gunja.

RADOVI:

AUTOPUT

A-1 Zenica jug-Sarajevo sjever  zbog radova na redovnom održavanju (košenje trave u razdjelnom pojasu) saobraćaj će se u dužini od 3 km preusmjeravati iz preticajne u voznu traku i to na dionici Visoko-Podlugovi do 26.05. i na dionici Zenica jug-Kakanj od 27. do 30.05.
Autoput Banja Luka - Bosanska Gradiška, na lokalitetu Kutlešin Gaj zbog radova na sanaciji klizišta saobraća se jednom trakom (preticajnom).

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

Doboj-Gračanica (most preko potoka Dubovac)-zbog sanacionih radova saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila.

M-5
Obilaznica Sarajevo-tranzit, zbog radova na sanaciji slijeganja trupa ceste (kod RSG radija) saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-6
Čapljina-Stolac (dionica Tasovčići-Masline)  u toku su sanacioni radovi,  od 7 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-6.1
Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine.

M-16
Jajce Banja Luka (lokaliteti Lučina i Bočac) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-17
Prolaz kroz Sarajevo, zbog izgradnje vijadukta Briješće i kružnog toka, saobraća se uz ograničenje brzine.
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja  svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.

M-18
Tuzla-Bijeljina, u mjestu Požarnica, zbog klizišta saobraća se usporeno, jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za  vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara, u toku su radovi na sanaciji oštećenja, zbog čega se saobraćaj povremeno obustavlja u trajanju do 30 minuta.

REGIONALNI PUTEVI

R-443 Visoko-Kiseljak (naplatne kućice A1-raskrsnica sa R-445 Visoko-Kakanj), zbog radova na sanaciji mosta, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na dionicu R-445 Moštre-Visoko.

R-445 Zenica-Tetovo, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji  saobraćaj se odvija jednom trakom (dionica od kružne raskrsnice Crkva do prevoja gdje se nalazi pekara “Pariz”).

R-445 Podlugovi  zbog izvođenja radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom uz primjenu privremeno postavljenje svjetlosne signalizacije.

R-456 Priboj-Teočak-Sapna (Goduš-Rastošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Priboj-Tuzla-Kalesija-Sapna.

R-459 Tuzla-Šibošnica (Lovački dom-Šibošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Tuzla-Priboj-Lopare-Čelić.

KANTON SARAJEVO

-Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulicama: Dola, Bačići i Pruščakova.