REGION

Vučić: Nije Srbija Fedex, da isporuči Šešelja bez procedure

Neće se promijeniti odnos prema Rusiji

Srna

24.5.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija neće promijeniti odnos prema Rusiji i neće joj uvesti sankcije.

Vučić je istakao da su SAD važne na evropskom putu kojem Srbija stremi kao "najboljem tipu društva", napominjući da je neophodno sačuvati mir u regionu.

Vučić je za B92 rekao da podrška građana Srbije Europskoj uniji pada.

"Nikad nije zabilježeno da je negativniji odnos prema EU, to pokazuje zašto rastu desne stranke", ocijenio je Vučić i dodao da bi eventualna promjena politike SNS-a dramatično ugrozila usmjerenje ka EU.

Govoreći o slučaju lidera radikala Vojislava Šešelja, Vučić je rekao da Vlada Srbije nije dobila zahtjev za vraćanje Šešelja u Haag i naveo da Srbija nije "Fedex" da neko može da pošalje paket, pa onda želi da ga dobije nazad.

"Nismo dobili zvaničan zahtjev, ali ćemo ih pitati, vratili su ga i spakovali, nisu tražili garancije osim da mu uzmemo pasoš. Vidjet ćemo kako će to da se odvija, nećemo da ugrozimo EU budućnost Srbije, ali nećemo ni da ne reagujemo. Da nam objasne kada je Šešelj ozdravio, da li je bio toliko bolestan", dodao je Vučić.

On je istakao da nema sumnju da je potez Haaga nemoralan.
"Videt ćemo da li će Šešelj biti uhapšen, sve će biti urađeno prema našim zakonima", dodao je Vučić.

Prema njegovim riječima, mnogi su mislili da neko jedva čeka da Šešelja vrati u Haag.

"Kakva je to sad žurba nakon što je proveo 12 godina u pritvoru i nije osuđen? Šta bi neko uradio da kažemo, hapsimo ga, šaljemo ga nazad, ne znamo proceduru, ali ga šaljemo, on prima hemoterapiju, ako ode onda će prekinuti i šta ako Šešelj umre? Hoće li Vlada biti ubica? Da vidimo prvo šta zakoni kažu, šta kažu procedure", naglasio je Vučić.