LIFESTYLE

UMJESTO KAFE Ova odlična kombinacija savršena za podizanje energije

Istraživanje na Univerzitetu Sjeverna Arizona

(Al. Ti.)

24.5.2015

Ako u poslijepodnevnim satima osjetite iznenadnu pospanost ili umor, a preostalo vam je još neobavljena posla, ne posežite za kafom već za tamnom čokoladom i zelenim čajem jer je to odlična kombinacija za podizanje energije, pokazalo je istraživanje.

Naučnici sa Univerziteta Sjeverne Arizone (NAU) testirali su mentalne reakcije sudionika istraživanja tokom kojega su oni konzumirali razne vrste čokolade s različitim udjelom kakaa.
Kod ispitanika koji su pojeli čokoladu sa 60 posto kakaa, što se smatra minimalnom količinom da bi se čokolada svrstala u kategoriju "crne", primijećena je povećana budnost i pojačana koncentracija, a istovremeno i negativan učinak - porast krvnog tlaka.

Kod ispitanika iz druge grupe koja je konzumirala crnu čokoladu s aminokiselinom L-teaninom, sastojkom zelenog čaja, primijećen je pojačan osjećaj relaksiranosti, ali bez omamljenosti ili smanjene budnosti. Važno je istaknuti i da se nedugo nakon konzumiranja ove aminokiseline krvni pritisak smanjuje.

"Ovo je otkriće vrijedno pažnje", smatra profesor psihologije na NAU-u, Larry Stevens, koji je vodio istraživanje. "Riječ je o čokoladi zdravoj za srce koja sadrži visok udio kakaa i L-teanina, što je dobra kombinacija za srce, jer smanjuje krvni pritisak, istodobno jačajući energiju i podižući budnost". Stevens kaže da kombinacija crne čokolade s ekstraktom zelenog čaja još nije na tržištu, no da kompaniji Hershey u saradnji s istraživačima radi na tomu.

Istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu NeuroRegulation, prva je ove vrste u kojoj se proučavao učinak čokolade na povećanje pozornosti, a provedeno je uz pomoć EEG tehnologije kojom se mjerila moždana reakcija na određene stimulanse kod 122 ispitanika u životnoj dobi između 18 i 25 godina.