KOLUMNE

Sarajlija ispisuje historiju u Parizu

Ličnost dana Damir Džumhur

H. K.

25.5.2015

Historija bh. sporta još je jednom ispisana, ovaj put u Parizu. Damir Džumhur je u prvom kolu gren slem turnira Rolan Garosa savladao Mihaila Južnjog, nakon što je Rus predao meč pri vodstvu našeg najboljeg tenisera od 2:0 u setovima.

Ovo je najveći uspjeh Sarajlije nakon sjajnog trećeg kola na pretprošlom Australian openu i poraza od Čeha Tomaša Berdiha (Tomas Berdych).

Džumhur je u prvom setu do brejka stigao pri rezultatu 2:2, a nakon vodstva od 3:2 iskoristio je svoj servis i poveo 4:2. Sedmi gem donio je i drugi brejk, da bi nakon 25 minuta okončao set u svoju korist rezultatom 6:2. U drugom je Džumhur bio još uvjerljiviji, nakon čega je Rus predao meč.

Naredni protivnik našeg tenisera je Kipranin Markos Bagdatis (Marcos Baghdatis), koji je eliminirao Hrvata Ivu Karlovića. Džumhur je rođen 20. maja 1990. godine. Profesionalac je od 2011. te je do sada osvojio četiri ITF titule, isto toliko u dublovima.

Trenutno je rangiran kao 85. teniser svijeta. Osvajač je titule evropskog juniorskog prvaka 2010. godine, a član je i Dejvis kup reprezentacije BiH.