BIH

Peđa Kojović novi predsjednik Naše stranke

Nakon stranačkog kongreswa

Fena

24.5.2015

Predrag Kojović je izabran za novog predsjednika Naše stranke. Njegov protukandidat za tu funkciju bio je Mirsad Čamdžić.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović je, nakon stranačkog kongresa na kojem je izabran na tu funkciju, kazao za da imaju nekoliko prioriteta, a jedan je geografsko širenje stranke.

- Stranka mora izaći iz onoga što se čulo na kongresu, te „sarajevocentričnosti“. Možemo imati razne izgovore zašto je to tako, ali to je jedan objektivan problem. Vidim da je to problem u stranci i zaista se to mora na neki način regulirati ili izborom ljudi u rukovodstvo ili na neke druge načine - kazao je Kojović.

Dodao je kako je spreman ne samo „da idemo sada podizati dalje odbore koje smo već inicirali u Banjoj Luci, Mostaru, Bihaću i Goraždu, nego da idem u svaku općinu u kojoj postoje tri čovjeka koji su spremni ili zainteresovani razgovarati o osnivanju Naše stranke u njihovoj sredini“.

- S druge strane, mislim da je došlo vrijeme da skinemo sa naše ideologije "rukavice". Da napokon izađemo i kažemo u skupštinama, parlamentima pa i u javnom prostoru neke od stvari koje smo imali prilike čuti i danas, koje su dosta hrabre, a tiču se tog jednog generalnog odnosa u kome se država posmatra kao jedna kasa bez dna, u kojoj svi na neki način hoće da im država obezbijedi egzistenciju - kazao je Kojović.

Istaknuo je da država nije ovdje da obezbijedi nekome egzistenciju, „država je ovdje da obezbijedi uslove u kojima će svaki čovjek moći obezbijediti svojim radom i znanjem sam sebi egzistenciju“.

- Ona treba da pomaže tu, a ne da odmaže kao sada, i treba da stimuliše te ljude. Mi ćemo sada agresivnije krenuti u tom pravcu, u toj jednoj ekonomskoj racionalizaciji ovog društva i agresivnije krenuti u ono što je osnova naše ideje, a to je da svakog građanina BiH posmatramo kao jednog čovjeka, jedinku sa svim zaštićenim pravima - kazao je Kojović.

Za potpredsjednike stranke izabrani su Nasiha Pozder, Edin Forto i Sabina Ćudić.

Izabrani su i članovi Nadzornog odbora i Suda časti, a još se prebrojavaju  glasovi za članove Glavnog odbora