GLOBUS

TRAGIČAN KRAJ NOBELOVCA Slavni matematičar po kojem je snimljen "Genijalni um" poginuo

Smrt u taksiju

(Al. Ti.)

24.5.2015

Američki matematičar John Nash (86), nobelovac čija je životna priča pretvorena u film "Genijalni um", poginuo je u saobraćajnoj nesreći zajedno sa suprugom Aliciom (82) u New Jerseyu, prenose u nedjelju američki mediji.

Nesreća se, prema AFP-u, dogodila u subotu na autocesti u državi New Jersey dok se par sa aerodroma vozio taksijem prema domu u Princeton Junctionu. Nash se vraćao kući nakon boravka u Norveškoj, gdje je primio nagradu Abel, koja se dodjeljuje za iznimna postignuća u matematici. Vozač taksija izgubio je kontrolu nad vozilom dok je pokušavao zaobići drugo vozilo na cesti, udarivši pritom o zaštitnu ogradu. John i Alicia Nash pri udarcu su ispali iz vozila, objavila je policija.

nash-1

"Čini se da nisu bili vezani sigurnosnim pojasom", kazao je policajac na mjestu nesreće. Vozač taksija izvučen je iz vozila i prebačen u najbližu bolnicu. Ima lakše povrede.

Nash je 1994. dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju. Njegova genijalnost u rješavanju matematičkih zadataka i borba sa shizofrenijom bili su inspiracija za film "Genijalni um" u kojemu je glavnu ulogu odigrao Russel Crowe, koji je na Twitteru napisao da je shrvan viješću i da je u mislima sa Johnom i Alice. Film 'Genijalni um', snimljen 2001. godine, dobio je četiri Oscara, uključujući i one za najbolji film te režiju, a Crowe je bio nominiran za najbolju mušku ulogu.