BIH

Pilot i Mrva fićom stigli do Minhena

Podvig visočkih zaljubljenika u oldtajmere

N. Sm.

24.5.2015

Almir Lemeš Pilot i Nihad Hasić Mrva iz Gračanice kod Visokog bili su jedini predstavnici BiH na Petom skupu automobila „fića“ u njemačkom Minhenu. Ovaj podvig je još veći ukoliko se zna da su ova dvojica zaljubljenika u oldtajmere do njemačkog Minhena stigli upravo u vozilu s kojim su se i predstavili na ovoj izložbi četverotočkaša.

fico-2

Fićo izdržao sve napore i na vlastiti točkovima stigao do Minhena

– Trebalo nam je ukupno 60 eura za benzin, jer smo odmah u startu odlučili da ćemo na skup ići s našim fićom. Kada smo stigli u Minhen dočekali su nas i predstavnici bh.konzulata,  a iako smo imali mnogo prijedloga da vozilo prevezemo na prikolici do Minhena, vjerovali smo u izdržljivost našeg ljubimca i uspjeli do Minhena doći upravo u našem fići.– kazao nam je vlasnik vozila Almir Lemeš, koji je autoprijevoznik i kako kažu majstor za svašta.

Almir se u ova malena vozila zaljubio još kao dijete.

Vozilo s kojim su uspjeli iz Visokog doći do Minhena pronašli su u devastiranom stanju i sa originalnom fabričkom bojom u Varešu.

– Tokom zime majstor Mustafa Handžić je obavljao limarske poslove na vozilu da bi ga spremio za "nastup“ u Minhenu. Kada je fićo bio spreman nismo se nimalo dvoumili i uputili smo se na put dug 920 kilometara, a kada smo stigli u Minhen ni sami nismo mogli vjerovati da je fićo izdržao sav napor i da nas je na svoja četiri točka prebacio do Njemačke – ispričao nam je Nihad Hasić, koji se bavi popravcima kamiona i bagera.

Uspjeh visočkih zaljubljenika u fiće, Pilota i Mrve, još je veći ukoliko se zna da se na ovom skupu fića predstavilo 60 vozila iz zemalja bivše Jugoslavije, a da je upravo njihov fićo bio jedini predstavnik Bosne i Hercegovine.