BIH

Nije bilo jednostavno glumiti oca, jer ga se ne sjećam

SUDBINE Krešimir Petar Ćosić, sin legendarnog košarkaša koji je preminuo prije 20 godina

H. LISIĆ

25.5.2015

Na košarkaškom terenu u Ljubljani 1970. godine Krešimir Ćosić je dominirao te je s reprezentacijom Jugoslavije osvojio prvo zlato u bogatoj sportskoj karijeri. Legendarni košarkaš preminuo je 25. maja prije 20 godina u Americi, nakon kratke bolesti, od raka limfoma, s nepunih 47 godina života.

Sportski film

Danas, Ćosićev lik i djelo novim generacijama predstavlja njegov sin Krešimir Petar Ćosić kroz film reditelja Darka Bajića “Bićemo prvaci sveta”. Mladi Ćosić imao je tek dvije i po godine kada je njegov otac preminuo. U ovim danima, kada svi spominju ime njegovog oca, on je smogao snage da bude podrška najbližim članovima porodice.

- Tokom vikenda upriličene su komemoracije u Zadru i Zagrebu. Volim gledati ljude koji se sjećaju mog oca. Nije to napor. Istina, nekada zna doći u nezgodnim trenucima, ali uvijek je lijepo kada ljudi spominju legendarnog košarkaša - govori mladi Ćosić.

Uloga u ostvarenju "Bićemo prvaci sveta" za Ćosića je bila zahtjevna zbog dva razloga.

- To mi je svakako prva i najteža uloga. Ne samo da je bio izazov utjeloviti nekoga nego se i s tim stvarima nositi istovremeno. Zato, nije bilo jednostavno glumiti oca, jer ga se ne sjećam. Prožimale su me emocije, ali potrudio sam se da budem što bolji i da pokažem ono što znam da nas je povezivalo, da nam je zajedničko, a to je njegovo veselje - kaže Ćosić.

Uskoro bi se u regionu trebala početi prikazivati i serija istog naziva kao i filmsko ostvarenje. U pojedinačnim epizodama bit će predstavljene legende košarke Jugoslavije.

- Drago mi je da je došlo do tog projekta. Moja porodica, prijatelji, svi su oduševljeni filmom. To vraća dobar osjećaj i sjećanja, pogotovo za staru generaciju. Nama, mlađima, fascinantno je i zanimljivo kako je to tada izgledalo i uopće da smo uspjeli postići tu priču. Mislim da će to vratiti popularnost sportskom filmu - ističe Ćosić.

 Mladi ekonomista

Za kasting za film mladog Ćosića preporučio je glumac Stefan Kapičić, koji u ovom filmu, također, glumi svog oca Dragana. Njihovi očevi su bili saigrači, kolege, cimeri, a poslije i kumovi.

- Dosta mi je i porodica pomogla kroz priče o mom ocu. No, kada smo počeli sa snimanjima, Stefan mi je mnogo pomogao prepričavajuću priče njegovog oca Dragana. Dobio sam osjećaj kakav je tata bio u mojim godinama. Najviše mi se svidjelo to što je uvijek bio šaljiv i uvijek je pokušavao olakšati situaciju, i onda kada je najteže - govori Ćosić.

Ovaj budući ekonomista, koji će za godinu završiti fakultet, dobro se snašao na filmskom setu.

kresimir-cosic-otac

Krešimir Ćosić: Preminuo 25. maja 1995. godine

- Na početku je bilo čudno i zanimljivo, ali kada je počela akcija, ta opuštenost i vrsta profesionalizma koji sam vidio od drugih glumaca, vukla me je naprijed. Oni su stvorili atmosferu u kojoj sam ja mogao da glumim. Prvi put sam bio iza kamera, bilo mi je zanimljivo vidjeti kako se pravi film. Svi smo gledali te snimke, ali to nije ni približno. Trebalo je vidjeti kako je čitav dan biti na setu. Divim se glumcima što mogu izdržati tako naporne dane, po 12 sati na nogama, i držati energiju koja je potrebna da se prenese na kameru - iskren je Ćosić.

Iako se njegovo akademsko obrazovanje odvija u drugom pravcu, nakon ovog filmskog prevjenca, Ćosića privlači i glumačka karijera.

- Volio bih ponovo glumiti ako bi se ukazala neka prilika, iako mi je sada na prvom mjestu da završim fakultet. To bi bilo ponovno lijepo iskustvo - zaključuje mladi Ćosić.

Kao dječak maštao o ulozi

Sve do upisa na fakultet mladi Ćosić trenirao je redovno košarku, a onda je zbog obaveza morao prekinuti. Dok je još bio dječak, maštao je o ulozi u sportskom filmu.

- Kada sam gledao nekoga kako je počašćen ulogom u sportskom filmu, zamišljao sam kako bi bilo da sam ja jedan od tih, i još da glumim svog oca. Neočekivano mi se to i ostvarilo. Prije nego što sam pristao na ulogu, pitao sam majku i sestru za odobrenje. Bilo mi je bitno da utjelovim oca na način koji on zaslužuje i, kada su one potvrdile da sam dovoljno dobar, bila mi je čast - kaže Ćosić.

 Želja za Sarajevom

Nakon regionalih premijera u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, mladi Ćosić ostao je uskraćen za dolazak u Sarajevo.

- Zato sam razmišljao o tome da uskoro prođem čitavu regiju i BiH. Prijatelji mi stalno govore da moram doći u Sarajevu. Privlači me tamo vaša domaća hrana i druženje kakvo se veže za vaš glavni grad - govori Ćosić.