BIH

SRAMOTNO 70.000 nezaposlenih, a direktor Orlandić dijeli novac za ljetovanje!

Služba za zapošljavanje ZDK isplatila regres za 2015.

V. BEGUNIĆ

25.5.2015

Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, koja na evidenciji ima oko 70.000 nezaposlenih, a što je jednako broju zaposlenih u tom kantonu, prva je javna ustanova u ZDK koja je isplatila regres za 2015. godinu! Regres je isplaćen u petak.

Prosječna plaća

- S obzirom na to da smo prošle godine poslovali pozitivno, isplatili smo regres. Radnici na to imaju pravo - kazao nam je direktor Službe Ratko Orlandić (NSRzB).

Kako je pojasnio, zaposleni u Službi imaju pravo na regres u iznosu od 70 posto prosječne plaće u posljednja tri mjeseca.

- Regres smo isplatili u skladu s našim internim aktima. To je jedino što mogu reći. Mjere štednje Vlade ZDK nigdje ne spominju regres. Što se tiče iznosa mog regresa, to vam ne mogu reći jer ne znam - kazao je Orlandić, koji je dobio 2.787 KM regresa.

ratko-orlandic

Orlandić: Ne zna koliki mu je regres (Foto: J. Hadžić)

Navodno su portiri i čistačice dobili regres od 828 KM, ali većina zaposlenika dobila je iznose veće od 1.000 KM. Najbliži saradnici i više od 2.000 KM.

Privatne stvari

- Kolika je moja plaća, to su privatne stvari. Možda će oni koji su mahali iznosom moje plaće na sjednici Skupštine ZDK za to morati i odgovarati. Pitajte one koji su 1995. godine sišli bez igdje ičega, a sada imaju i kuće i sve kolika jer njihova plaća - kaže nam Orlandić, koji se požalio da “neki vode hajku protiv njega”.

Smjena menadžmenta

Zastupnici u Skupštini ZDK, uprkos prikazanom pozitivnom poslovanju, odbili su usvojiti finansijski izvještaj Službe za 2014. godinu. Zaključkom su naložili Vladi ZDK da poduzme mjere za konsolidaciju stanja te smijeni članove Upravnog i Nadzornog odbora, kao i menadžment Službe.

Direktor Orlandić do nedavnog prihvatanja mjera štednje Vlade ZDK imao je za osnovicu plaće koeficijent 7,55, koji se množio sa 55 posto prosječne plaće u Federaciji BiH.