LIFESTYLE

Popio pivo uz pomoć robotske ruke kojom upravlja mislima

Paraliziran već 13 godina

(Mi. K)

24.5.2015

Paralizirani Erik Sorto (34) nakon 13 godina napokon je sam mogao popiti čašu piva, zahvaljujući robotskoj ruci kojom je upravljao vlastitim mislima.

Sorto je ostao potpuno paraliziran ispod vrata nakon što je ranjen prije 13 godina.

Za razliku od sličnih tehnologija u kojima su ljudi proteze kontrolirali mislima, ova se razlikuje po tome što su elektrode ugradili u drugačiji dio mozga.

Kod ostalih tehnologija uobičajeno se ciljalo na dio mozga u kojem se kontrolira mišićima, a ovdje su naučnici prvi puta ciljali na dio mozga zadužen za našu "namjeru za kretanjem", prenosi Engadget.

erik-1

Naučnica s Caltecha to je omogućilo da se robotska ruka kreće prirodnije. Da bi pokretao robotsku ruku, Sorto sada mora misliti na ono što bi htio napraviti, umjesto na svaku radnju posebno, koju bi na primjer zahtijevao običan pozdrav rukom.

Naravno, tehnologija nije baš tako jednostavna i Sorto mora razmišljati o brojnim radnjama da bi obavio jednostavne zadatke, ali i neprestano vježbati.

U svakom slučaju, potencijal tehnologije je ogroman i predstavlja nadu za mnoge ljude koji bi mogli vratiti dio autonomije u svoj život.