BIH

Otvorena izložba "Žene borci Tuzle u NOR-u 1941-1945"

Prisustvovao veliki broj građana

Fena

23.5.2015

Izložba pod nazivom ”Žene borci Tuzle u NOR-u 1941-1945” autorice Nataše Perić otvorena je danas u Tuzli, u saradnji s Narodnom i univerzitetskom bibliotekom  ”Derviš Sušić” i  Muzejom istočne Bosne, a uz pokroviteljstvo Grada Tuzla.

Autorica je naglasila da se učešće žena u  Narodnooslobodilačkom ratu ogledalo kroz različite vidove aktivnosti u ilegalnom djelovanju ili direktno na borbenim linijama.

Velikom broju prisutnih posjetilaca obratio se i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, napominjući da je 1939. u Tuzli osnovan Aktiv žena čije su aktivistice poslužile kao inspiracija za izložbu.

Pohvalio je prisustvo velikog broja mladih, istakavši da ne trebaju zaboraviti da su korijeni BiH u antifašizmu, posebno danas kada je u regionu aktuelno veličanje poklonika fašističkih režima.

U izradi izložbe i kataloga korištene su fotografije i dokumenti iz Zbirke Istorijskog odjeljenja JU Muzej istočne Bosne Tuzla, Zavičajne zbirke  NUB-a "Derviš Sušić" i Spomen-knjiga poginulih tuzlanskih boraca NOR-a i žrtava fašističkog terora 1941-1945, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Tuzla.