BIH

Prisilio sestru da ode na sirijsko ratište

ISTRAŽUJEMO Ko su osobe vraćene iz Turske u BiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

25.5.2015

Podatak koji je u Sarajevu iznio turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), da je iz te zemlje u BiH vraćen 141 državljanin naše zemlje koji je pokušao otići u Siriju, još jednom je pokazao da u našoj zemlji ne jenjava interes za odlazak na sirijsko ratište, odakle se bh. državljani dalje prebacuju i na iračko i druga krizna žarišta na tom području.

Prikupljaju podatke

No, ko su nesuđeni džihadisti iz BiH i kako ih tretiraju policijske agencije nakon što su spriječeni u pokušaju prelaska turske granice i odlaska u Siriju te nakon što su se vratili u zemlju, zvanično u policijskim agencijama nije moguće saznati.

U Graničnoj policiji (GP) BiH kažu da prikupljaju podatke o svim državljanima BiH kojima je po bilo kojem osnovu odbijen ulazak u Tursku i da se ti podaci već duže vrijeme dostavljaju nadležnoj agenciji. Najčešće se radi o informacijama prikupljenim na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, ali u GPBiH navode da ih ne mogu podijeliti s javnošću.

- Konkretna imena i broj vraćenih osoba predstavljaju operativni podatak koji se ne može ustupiti javnosti - kažu u GPBiH.

U Federalnoj upravi policije (FUP) za „Avaz“ kažu da nisu zvanično dobili podatke o vraćanju sigurnosno sumnjivih osoba iz Turske u BiH, ali potvrđuju da raspolažu operativnim saznanjima o određenom broju državljana BiH vraćenih iz te zemlje.  

U FUP-u kažu da takve osobe ne podliježu odredbama Krivičnog zakona BiH koje predviđaju sankcije za učešće u stranim ratovima. U ovakvim slučajevima, kažu u FUP-u, oni su spriječeni u izvršenju krivičnog djela, za čije ni namjere nema konkretnih dokaza. No, potvrđeno je da se nad takvim osobama provode određene mjere nadzora te se prate njihove aktivnosti i na društvenim mrežama.

Peteročlana porodica

Od izvora iz policijskih agencija nezvanično saznajemo da su među više od 140 državljana BiH iz Turske vraćeni i nesuđeni džihadisti sa suprugama i djecom. Tako je iz te zemlje na putu prema Siriji vraćena i jedna peteročlana porodica.

Među onima koji su prisilno vraćeni iz Turske u BiH bili su i brat sestra iz okolice Tuzle. U ovom slučaju 19-godišnja sestra po povratku u zemlju, nakon nekoliko dana, prijavila je policiji brata da ju je prisilio da idu u Siriju.  

- Djevojka se kasnije sama javila policiji i tražila je zaštitu, jer je strahovala da će brat pokušati ponovo da je odvede. Kako ona živi s njegovom porodicom i nema roditelja, tražila je da joj pomognemo da se odseli i pokuša samostalan život - kaže naš izvor, dodajući da su u rješavanje ovog slučaja uključene i druge službe te da je djevojka izmještena iz kuće u kojoj je živjela s bratom.

Tvrde da su bili u turističkoj posjeti

Kako saznaje „Avaz“, svi državljani BiH vraćeni iz Turske, u toj zemlji proveli su određeno vrijeme u ekstradicijskom pritvoru, kojem je prethodio niz istražnih radnji kojima je utvrđeno da su imali namjeru da se prebace u Siriju. No, naši izvori u policijskim agencijama kažu da sumnje nisu dovoljne za njihovo procesuiranje u zemlji te da prisilno vraćeni građani uglavnom tvrde da su u Turskoj boravili kao turisti!