BIH

SKANDALOZNO Ćatovićev sin napao službenicu u "Radu"

Nakon što je "Avaz" objavio informacije o nepotizmu direktora

S. MUHIĆ

24.5.2015

Sin Almasa Ćatovića, vršioca dužnosti izvršnog direktora sarajevskog preduzeća „Rad“, koji je u ovoj firmi, kao kadar SDA, zaposlio 84 člana svoje porodice, a među njima sina, suprugu, šuru, u sjedištu firme JE napao jednu od službenica, saznaje „Dnevni avaz“.

Kadar SDA

Nakon što je naš list jučer ekskluzivno objavio informacije o Ćatovićevom nepotizmu, kako nam je rečeno u „Radu“, njegov sin je, sumnjajući da je ona izvor informacija, nasrnuo na službenicu i aktivisticu Sindikata. Kako saznajemo, mladić je došao s novinama u ruci vičući na uposlenicu, da će ona biti kriva ako se nešto desi njegovom ocu!?

U preduzeće je pozvana i policija, koja je spriječila nasrtaj na radnicu i veći incident. Ovu informaciju za naš list potvrdio je i dežurni operativni Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

- Oko 7.50 sati dobili smo poziv od zaposlenice „Rada“ koja je prijavila da ju je verbalno napao drugi uposlenik. Policija je intervenirala i sve će biti sankcionirano u skladu sa zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira - rekao je dežurni operativni MUP-a KS.

Inače, jučer je u „Radu“, ali i krugovima bliskim vlasti, vladao pravi haos. Reakcije su stizale sa svih strana, a u našu redakciju zvali su i dolazili brojni uposlenici „Rada“ želeći iskazati podršku što je neko konačno razotkrio ono što su mnogi znali o lopovlucima u „Radu“. I jučer smo pokušali kontaktirati Almasa Ćatovića. No, javljala se sekretarica, koja je kazala da će mu prenijeti da smo ga zvali te je zabilježila naš broj. No, niko nam se nije javio.

muhamed-gacanovic

Gačanović: Tvrdi da je Ćatoviću prodao terenac

S druge strane, našu redakciju jučer je pozvala osoba koja se predstavila kao Ćatovića supruga, grubo vrijeđajući naše novinare i okrivljujući ih za pisanje. Na ponudu da javno demantira sve navode, ona je odgovorila psovkama.  

 Poslovi asfaltiranja

Za razliku od Ćatovića, na telefon nam se javio Muhamed Gačanović, bivši direktor Pauk-službe „Rada“, a sada vlasnik građevinske firme, za kojeg naši sagovornici tvrde da je jedan od ključnih saradnika Ćatovića, koji je u kantonalnoj firmi zadužen i za poslove asfaltiranja. Gačanović je, prema navodima izvora iz „Rada“, Ćatoviću dao terenac i novac, a on mu je zauzvrat besplatno asfaltirao puteve, a sve na štetu preduzeća „Rad“.

- Istina je da imam građevinsku firmu, ali nikada ništa nisam uradio za Almasa Ćatovića niti za „Rad“. Ali, jesam mu prodao džip za novac. Nikakve druge relacije između mene i Ćatovića nije bilo – rekao je Gačanović.

Familijarne firme

O korupciji i nepotizmu u „Radu“ progovorili su i radnici, koji nisu mogli gledati kako pojedini direktori iz SDA, a među njima i Almas Ćatović, zapošljavaju stotine članova svojih porodica, voze službene automobile, toče gorivo na račun firme… Osim toga, na čelo Sindikata namjeravali su postaviti Ćatovićevog šuru. No, to im nije uspjelo, a za predsjednika Sindikata u „Radu“ postavljen je Ramiz Gušo.

S druge strane, struja okupljena oko Ćatovića poslala nam je pismo u kojem kompromitira Gušu, tvrdeći da su u „Radu“ zaposleni i njegov sin i još neki članovi porodice.

- Istina je da u firmi radi moj sin. A što se tiče moje familije, ja nisam direktor, nisam nikoga zapošljavao, ako i jeste bilo daljih članova familije, svi su došli prije mene. Ovo jesu porodične firme, uposlena je bliža familija mnogih rukovodilaca - rekao nam je Gušo.