BIH

Spremniji smo za obračun s organiziranim kriminalom

Josip Grubeša, ministar pravde BiH

Autor:B. TURKOVIĆ

25.5.2015

Parlament BiH ove sedmice konačno je usvojio izmjene Krivičnog zakona BiH, koje su dugo očekivane i čije je neusvajanje upalilo alarm različitih međunarodnih institucija. Šta je konkretno Bosna i Hercegovina dobila usvajanjem ovog zakona, u intervjuu za „Dnevni avaz“ govori Josip Grubeša, ministar pravde BiH.  

- Korist od usvajanja izmjena i dopuna Kaznenog zakona BiH za državu je višestruka, prije svega zbog toga što su neka kaznena djela jasnije definirana i precizno postavljena, a što će pomoći gonjenju njihovih počinitelja. Korist je i što je jasno utvrđena nadležnost entitetskih i državnih pravosudnih organa u procesuiranju nekih kaznenih djela, primjerice kaznenog djela pranja novca – kaže Grubeša.

 Priznat napredak

Zbog neusvajanja izmjena BiH se umalo našla na tzv. crnoj listi nekooperativnih zemalja. Kakve nam vijesti sada stižu i imamo li pozitivnih najava od međunarodnih institucija?

- Veoma smo zadovoljni dobrim vijestima koje su stigle iz Pariza, sa sastanka s predstavnicima MONEYVAL-a - Komiteta stručnjaka Vijeća Evrope za praćenje provođenja mjera za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma. Umjesto „kazni“ i stavljanja zemlje na tzv. crnu listu FATF-a, kao najistaknutijeg međunarodnog tijela za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma, priznat je napredak zbog usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH i pohvaljena spremnost države da se bori protiv svih oblika organiziranog kriminala.

Na sastanku je istaknuto da sada ne postoji razlog da Bosna i Hercegovina ide na crnu listu i zaključeno da će nadležne institucije u BiH nastaviti jačati institucionalne kapacitete u suradnji s međunarodnim financijskim institucijama.

Prema najavama MONEYVAL-a, već u lipnju očekujemo skidanje Bosne i Hercegovine sa tzv. sive liste, jer zbog ispunjavanja potrebnih uvjeta naša zemlja više neće biti označena kao nekooperativna.

Možete li nam pojasniti šta nam izmjene Zakona konkretno donose i koliko će one doprinijeti boljoj, institucionalnoj borbi države protiv organiziranog kriminala?

- Usvojenim izmjenama Zakona konačno je izvršeno usklađivanje kaznenog zakonodavstva BiH i stvoreni su uvjeti za efikasnije procesuiranje svih kaznenih djela, posebno onih koja su počinjena izvan teritorija BiH i imaju tzv. međunarodni element. Organizirani kriminal ne poznaje granice, ali kada je u pitanju procesuiranje, ovim izmjenama Zakona granice smo, ipak, uspostavili, i to preciznom odredbom da je za sve počinitelje kaznenih dijela s „prekograničnim elementom“ nadležan Sud BiH.

 Strožije kazne

 Koje još konkretne promjene donose izmjene Krivičnog zakona BiH?

- Izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, predviđene su strožije kazne za kaznena djela trgovine ljudima te se organizirana međunarodna trgovina ljudima propisuje kao posebno kazneno djelo, a u Zakon se uvodi i kazneno djelo prisilni nestanak.
Istovremeno, definirana je obveza oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom i od osoba na koje je ona prenesena, a zakonski se detaljno reguliraju i sva djela i propusti nastali tijekom obavljanja funkcije službene osobe.

Šta su naredni koraci Vas kao novog ministra pravde?

- Reforma je proces i mi ćemo i dalje pratiti i usklađivati propise s europskim standardima. U tom duhu Ministarstvo pravde BiH će u narednom periodu u proceduru uputiti još nekoliko zakona veoma važnih za građene, ali i europsku budućnost zemlje.

 Izbjegnut crni scenarij

- Stavljanje Bosne i Hercegovine na crnu listu FATF-a praktično bi značilo da naša zemlja predstavlja opasnost po sigurnost i stabilnost međunarodnog financijskog sustava. Takve mjere imale bi direktan utjecaj na sve financijske transakcije koje bi fizičke i pravne osobe iz naše zemlje vršile s inozemstvom - kaže Grubeša.

Jedini put za BiH je EU

- Jedini put za Bosnu i Hercegovinu je EU, a jedan od načina je prihvaćanje pravne stečevine EU te usklađivanje našeg zakonodavstva s njenim standardima. Jednostavno, s razvojem društvenih odnosa, a posebice razvojem tehnologija, mogućnosti izvršenja društveno neprihvaćenih ponašanja znatno se proširuje i s tim u svezi je nužno stalno unapređivati kodifikacije koje se bave kaznenim djelima – stava je ministar Grubeša.