SARAJEVO

AVAZOV VODIČ Etno-sela nude bogatu trpezu i odmor u prirodnom ambijentu

Gdje provesti vikend ili iskoristiti kraći odmor

A. NALO

23.5.2015

Svi oni koji prije odlaska na ljetne odmore žele provesti produženi vikend ili kraći odmor s porodicom u prirodi, mogu to uraditi u okolici glavnog grada. Tokom ljeta naše olimpijske planine Igman i Bjelašnica, etno-sela, adrenalinski parkovi... nude brojne i zanimljive sadržaje.

Istraživali smo gdje se u okolici Sarajeva može provesti idealan odmor za malo novca. U dubokoj šumi Nišićke visoravni napravljeno je etno-selo "Begovo". U duhu autentičnih bosanskih planinskih sela izgrađen je cijeli kompleks.

 Adrenalinski park

Čist zrak, prekrasni pejzaži i neograničen broj mogućnosti za relaksaciju čine ovo prekrasno selo idealnim mjestom za porodična druženja.

ad-park

Adrenalinski park Z&J u ilidžanskom naselju Osjek

Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajednice KS kaže da tradicionalna bosanska jela, kao ni bijambarske pećine, koje se nalaze u blizini sela, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Noćenje s doručkom košta 40 KM po osobi.

Samo 12 kilometara od starog dijela grada smješteno je eko-turističko selo u Hreši. Kompleks se sastoji od restorana organske hrane, tri gostinjske kuće, sale za jogu...
 
Jedna od turističkih atrakcija koje plijene pažnju sve više gostiju koji pristižu iz raznih krajeva zemlje je i adrenalinski park Z&J u ilidžanskom naselju Osjek.

vjetrovi

"Djeca vjetra": Klub trenutno ima 13 arapskih konja

- Park se prostire na više od deset duluma zemlje. Okružen je šumom, a u njemu svako može pronaći nešto za sebe. U parku se nalazi poligon za vježbe, paintball koji obiluje brzinom i akcijom... Tu su i neizostavna offroad vožnja motociklima četverotočkašima, odbojka na pijesku... - pojašnjava Hadžiefendić-Mešić.  

Arapski konji

Ranč konjičkog kluba "Djeca vjetra" u Donjem Biokovu, koji je od gradske vreve udaljen samo pet kilometara, također predstavlja turističku atrakciju. Klub trenutno ima 13 arapskih konja. Jahanje i boravak u netaknutoj prirodi te smještaj u lijepo uređenim apartmanima učinit će odmor nezaboravnim.

Odmor za dušu u Rakovici

Odmor za dušu možete pronaći i u Rakovici, gdje Fondacija "Zemlja prijateljstva i mira" u naselju Kakrinje ima ranč na deset hektara, a čiji je vlasnik Žan-Klod Karo (Jean-Claude Carreau). Osim rekreacijskog jahanja, organiziraju i ono terapijsko za djecu s posebnim potrebama.