GLOBUS

ISLAMSKA DRŽAVA Postavila svoju zastavu iznad tvrđave u Palmyri

U sirijskom historijskom gradu

Fena

23.5.2015

Borci Islamske države razvili su svoju zastavu iznad drevne tvrđave u sirijskom historijskom gradu Palmyri, prikazale su slike postavljene tokom noći na internetskim stranicama pristalica radikalne grupe.

Militanti su u srijedu zauzeli grad, također poznat kao Tadmur, nakon višednevnih žestokih borbi sa sirijskom vojskom.

- Tvrđava u Tadmuru je pod kontrolom kalifata - piše iznad jedne slike postavljene na društvenim mrežama.

Na drugoj, nasmiješeni borac je prikazan kako nosi crnu zastavu grupe i postavlja je na jedan od zidova tvrđave, prenosi Reuters. Nije bilo moguće odmah potvrditi autentičnost slika.

Ultraradikalna sunitska grupa proglasila je islamski kalifat na teritorijama pod njenom kontrolom u Iraku i u Siriji, izvodi operacije u Libiji i u petak je preuzela odgovornost za bombaški napad na džamiju na istoku Saudijske Arabije.

Ona je uništila antikvitete i drevne spomenike koje smatra predmetima ihistorije i pojavila su se strahovanja da bi mogla razoriti Palmyru, sjedište čuvenih ruševina iz vremena starog Rima, među kojima su i dobro očuvani hramovi, kolonade i pozorište.

Pristalice su također postavile snimke na kojima su prikazani borci grupe kako idu iz prostorije u prostoriju u vladinim zgradama u potrazi za vladinim trupama i kako trgaju slike sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovog oca.

Neki aktivisti tvrde da je više od 200 sirijskih vojnika poginulo u borbama za grad.