GLOBUS

TUNIS Najmanje petorica imigranata se utopila

Obalska straža u oblasti Tebulba spasila 49 lica

Srna

23.5.2015

Obalska straža izvukla je iz mora u oblasti Tebulba, grada u istočnom dijelu Tunisa, tijela petorice imigranata koji su pokušali da stignu do Lampeduze, italijanskog ostrva, dok su 49 migranta spašena.

- Obalska straža je u vodama duž grada Tebulba oko 2 sata po lokalnom vremenu pronašla tijela petorice imigranata iz Tunisa koji su se utopili i spasila 49 lica - izjavio je za AFP zvaničnik obalske straže ovog grada.

Imigranti, većinom mlađe osobe uzrasta oko 25 godina, krenuli su tokom noći iz luke Tebulba sa dva manja broda u koja je ubrzo prodrla voda, saopšteno je iz pomorske službe ovog grada.

Vlasti Tunisa se bore s velikim prilivom afričkih imigranata koji bježe iz Libije i pokušavaju da se domognu Evrope, podsjeća AFP.

Tokom aprila više od 300 afričkih imigranata spašeno je u vodama duž mjesta Zarzis, a mjesec dana ranije 169 imigranata, saopšteno je iz Crvenog polumjeseca.

U 2014. godine na italijansku obalu iskrcalo se više od 165.000 migranata. Krajem februara u prihvatnim centrima u Italiji registrovano je više od 67.000 migranata.

Prema podacima Visokog komesarijata UN, prošle godine je više od 218.000 migranata pokušalo da pređe preko Sredozemnog mora, a najmanje 3.500 je izgubilo život.

Početkom 2015. godine situacija je znatno dramatičnija, samo u aprilu je u brodolomu stradalo oko 750 ljudi.