BIH

Humanitarna akcija tuzlanskih bajkera: Bukom motora protiv tišine opake bolesti

U organizaciji Moto kluba Geargrinder Tuzla

A. B.

23.5.2015

U organizaciji Moto kluba Geargrinder Tuzla danas je održana humanitarna akcija „Bukom motora protiv tišine ALS-a“ koju je pokrenula Udruga „Neuron“ iz Hrvatske.

-Cilj ove akcije je skretanje pažnje na ovu smrtonosnu bolest, kao i podizanje svijesti o ALS-u, uz istovremeno prikupljanje potrebnih sredstava za nabavku komunikatora za sve neverbalne pacijente. Ako bude sluha vladajućih struktura, kao i potencijalnih sponzora, kupljeni komunikatori će biti podijeljeni svim oboljelima, kazao je Emir Mešković, predsjednik ovog Moto kluba.

Ova akcija je, prema Meškovićevim riječima, po prvi put organizovana u svijetu i kod nas, te su njeni učesnici bajkeri iz cijelog svijeta. Tako su akciju, kako su naveli u Moto klubu, podržali i bajkeri iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Njemačke, Italije, Španije i Kanade.

-Postoje i bajkeri koji su oboljeli od ove bolesti, ali to nije bio razlog zbog kojeg su se bajkeri aktivirali, jer pravi i istinski bajkeri su uvijek spremni na humanitarni rad, a za to im nije potrebna nikakva nagrada, istakao je Mešković.

Svi zainteresovani koji finansijskim sredstvima žele učestvovati protiv ove bolesti, za sve dodatne informacije mogu kontaktirati „Neuron“ putem njihove Facebook stranice.

Pripada grupi neuroloških bolesti

Od Amiotrofične lateralne skleroze ili Lou Gehrigove bolesti, koja pripada grupi neuroloških bolesti, te zahvata gornje i donje motorne neurone, oboljeti može svako, ali najčešće pogađa sredovječne osobe. ALS je jedna od najčešćih bolesti motorike, a može se javiti pojedinačno ili kao nasljedna obiteljska bolest.